Natuurgidsenopleiding (NGO)

Voor wie is de Natuurgidsenopleiding (NGO)?

De natuurgidsenopleiding is bestemd voor mensen die:

  • het leuk vinden om meer te weten over de natuur en duurzaamheid;
  • anderen mee (naar buiten) willen nemen en ook enthousiast willen maken voor de natuur; 
  • zich gaan inzetten voor IVN in de omgeving van Apeldoorn, Voorst en Epe.

Als IVN-natuurgids ‘in opleiding’ ben je meteen lid van IVN Apeldoorn. Binnen de IVN-afdeling heb je alle vrijheid om – samen met anderen - educatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren, zoals het begeleiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het verzorgen van activiteiten voor jongeren of juist ouderen, of het opzetten en begeleiden van natuurcursussen.

Doel van de NGO

fotoarchief IVN-ApeldoornHet doel van de NGO is om natuurliefhebbers op te leiden tot brede IVN natuurgids, die allerlei educatieve activiteiten kan verzorgen. Door te leren om verschijnselen en processen in de natuur waar te nemen, samenhangen te zien en inzicht te krijgen in de waarde van de natuur voor mens en samenleving. Door vaardigheden op te doen om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden. Bovendien leer je in de NGO de eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden. Aan het einde van de opleiding heb je veel natuurkennis en ben je in staat om de kennis en enthousiasme voor de natuur in het algemeen en voor die in de omgeving van Apeldoorn in het bijzonder, aan anderen over te dragen. De opleiding wordt afgesloten met het officiële diploma IVN Natuurgids.

Hoe ziet de NGO eruit?

De NGO van IVN Apeldoorn bestaat uit 2 delen. Deel 1 is individueel, deel 2 doe je samen met een groep collega’s. 

Deel 1: natuurcursussen volgen

fotoarchief IVN-ApeldoornIn deel 1 doe je kennis op van de natuur op het gebied van bodem, water en flora, fauna, ecologie, landschap en duurzaamheid. Daartoe volg je een aantal van de publiekscursussen van IVN Apeldoorn en gaat mee op excursies. Voor NGO is het volgen van 4 verplichte publiekscursussen verplicht. Dit zijn: 

  • Groencursus voorjaar, 
  • Groencursus najaar, 
  • Samenhang in de Natuur, 
  • Duurzaamheid (Natuur en Samenleving) 

fotoarchief IVN-ApeldoornBij deze cursussen krijg je als deelnemer aan de NGO extra leesvoer. 
Daarnaast volg je 2 kortere cursussen uit het aanbod van publiekscursussen van IVN Apeldoorn, zoals: Landschappencursus, Bomencursus, Vlindercursus, Libellencursus, Sprengencursus, Plantencursus en Vogelcursussen. Je kiest zelf welke in je interessegebied liggen.

Je schrijft je zelf in voor de cursussen en betaalt ze apart. Zo kan je je eigen tempo bepalen. Heb je gelijkwaardige natuurcursussen bij andere IVN afdelingen gevolgd, dan kunnen deze gelden als vervanging. Heb je het merendeel van de verplichte natuurcursussen gevolgd dan kun je deelnemen aan het tweede deel van de NGO.

Deel 2: Gidsvaardigheden

fotoarchief IVN-ApeldoornIn het tweede deel van de opleiding neem je deel aan de cursus Gidsvaardigheden, samen met andere deelnemers die natuurgids willen worden. Deze module duurt 11 bijeenkomsten, verspreid over ongeveer 6-9 maanden. 
Tijdens deze module leer je hoe je je liefde voor de natuur kunt overbrengen. Theorie en vooral praktijk staan daarbij op de voorgrond. Je gaat aan de slag met individuele en groepsopdrachten.
De opdrachten liggen op educatief (toepassen van werkvormen) en organisatorisch gebied zodat je met je collega IVN’ers excursies, lezingen, cursussen en andere natuuractiviteiten kunt voorbereiden en uitvoeren. De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, die meestal in samenwerking met andere cursisten uitgevoerd wordt. De module wordt afgesloten met het landelijk erkende diploma IVN Natuurgids.

Deze volgende cursus start bij voldoende deelname begin 2020.

De modulaire opzet van de NGO bij IVN Apeldoorn, maakt het mogelijk de opleiding te volgen naast een drukke baan of andere prioriteiten. 

Inschrijven voor de NatuurGidsenOpleiding van IVN Apeldoorn?

Heb je nog vragen: mail dan naar ngo@ivn-apeldoorn.nl