Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Natuurgidsenopleiding (NGO)

Vind je het leuk om meer te weten over de natuur en om anderen mee naar buiten te nemen en ook enthousiast te maken? Dan is de natuurgidsenopleiding van IVN Apeldoorn iets voor jou.
De natuurgidsenopleiding is bestemd voor mensen die:
- belangstelling hebben voor de natuur in hun omgeving en voor duurzaamheid;
- het leuk vinden om hun ervaringen te delen;
- zich willen inzetten voor hun IVN-afdeling.
Als natuurgids heb je binnen je IVN-afdeling veel vrijheid om educatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren.

De Natuurgidsenopleiding is gericht op de omgeving van de Veluwe en Apeldoorn/Epe/Voorst in het bijzonder. Het is de bedoeling dat deelnemers actief worden bij IVN. 
Deelnemers uit andere plaatsen kunnen het best de natuurgidsenopleiding bij een afdeling in hun eigen omgeving volgen. Zie www.ivn.nl (menu cursussen).

In de opleiding doe je kennis op over de rijke natuur in onze omgeving en leer je vaardigheden om anderen daarmee in aanraking te brengen.
De cursussen gaan over bomen, vogels, zoogdieren, planten, over de samenhang in de natuur en over het verband tussen natuur en maatschappij. Naast theoretische kennis over deze onderwerpen, leer je
 tijdens de opleiding ook hoe je het geleerde in de praktijk overbrengt aan anderen.

De NGO bestaat uit 7 ‘losse’ cursussen of modules. Naast theoretische kennis over natuur-onderwerpen, leer je tijdens de opleiding ook hoe je je liefde voor de natuur kunt overbrengen. De cursus VOS (vaardigheden, opdrachten en studiegebied) biedt je daarvoor een handreiking op educatief en organisatorisch gebied, zodat je met collega IVN'ers excursies, lezingen, cursussen en andere natuuractiviteiten kunt voorbereiden en uitvoeren.
De opleiding is inmiddels van start gegaan. Je kunt voor de lopende cursus niet meer inschrijvewn.
Informatie: Lees de informatiefolder over de cursus 2017

Opgave en informatie: Word nu al lid en volg alvast de cursus van je interesse! Ook kun je dan deelnemen aan alle IVN activiteiten, inclusief deskundigheidsbevordering. Zodra er een nieuwe natuurgidsenopleiding start worden leden als eerste geïnformeerd.