Natuurgidsenopleiding (NGO)

Voor wie is de Natuurgidsenopleiding (NGO)?

De natuurgidsenopleiding is bestemd voor mensen die:
- het leuk vinden om meer te weten over de natuur en duurzaamheid
- anderen mee naar buiten willen nemen en ook enthousiast willen maken 
- zich gaan inzetten voor IVN in de omgeving van Apeldoorn, Voorst en Epe

Als IVN-natuurgids in opleiding word je meteen lid van IVN Apeldoorn. Binnen de IVN-afdeling Apeldoorn heb je alle vrijheid om – samen met anderen - educatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren, zoals excursies begeleiden, activiteiten verzorgen voor jongeren of juist ouderen, of cursussen opzetten en begeleiden.
Geïnteresseerden uit andere plaatsen kunnen het best de natuurgidsenopleiding bij een afdeling in hun eigen omgeving volgen. Zie www.ivn.nl (menu cursussen).

Doel van de NGO

Het doel van de NGO is om natuurliefhebbers op te leiden tot natuurgids bij IVN Apeldoorn, door hen te leren om verschijnselen en processen in de natuur waar te nemen, samenhangen te zien en inzicht te krijgen in de waarde van de natuur voor mens en samenleving. Aan het einde van de opleiding zijn de deelnemers in staat om hun kennis en enthousiasme voor de natuur in het algemeen en voor die in de omgeving van Apeldoorn in het bijzonder, aan anderen over te dragen. 

Hoe ziet de NGO eruit?

De NGO bestaat uit 7 cursussen of modules.
Kennis over de natuur en duurzaamheid doe je op in 4 verplichte publiekscursussen: Groencursus voorjaar, Groencursus najaar, Samenhang in de Natuur, Duurzaamheid (Natuur en Samenleving) en 2 cursussen naar keuze uit de volgende publiekscursussen: Landschappencursus, Bomencursus, Vlindercursus, Libellencursus, Sprengencursus, Plantencursus en Vogelcursussen.
De 7de cursus of module is de (interne) opleidingscursus Gidsvaardigheden. Tijdens deze module leer je hoe je je liefde voor de natuur kunt overbrengen. De opdrachten liggen op educatief (toepassen van werkvormen) en organisatorisch gebied zodat je met je collega IVN’ers excursies, lezingen, cursussen en andere natuuractiviteiten kunt voorbereiden en uitvoeren.
De modulaire opzet van de NGO bij IVN Apeldoorn, maakt het mogelijk de opleiding te volgen naast een drukke baan of andere prioriteiten. 
Om de cursus te kunnen volgen moeten deelnemers digitaal vaardig zijn.

Deze volgende cursus start bij voldoende deelname in januari 2020.

Inschrijven voor de NatuurGidsenOpleiding van IVN Apeldoorn?

1. Woon je in de gemeenten Apeldoorn, Epe of Voorst, word dan lid van IVN Apeldoorn via Word nu lid 
2. Je schrijft je in voor de diverse publiekscursussen die op de website staan.
3. Je geeft middels DIT FORMULIER

Heb je nog vragen: mail dan naar ngo@ivn-apeldoorn.nl