Natuurgidsenopleiding (NGO)

Voor wie is de Natuurgidsenopleiding?

De natuurgidsenopleiding is bestemd voor mensen die:

  • het leuk vinden om meer te weten over de natuur en duurzaamheid;
  • anderen mee (naar buiten) willen nemen en ook enthousiast willen maken voor de natuur;
  • zich gaan inzetten voor IVN activiteiten in de omgeving van Apeldoorn, Voorst en Epe.

Als IVN-natuurgids ‘in opleiding’ ben je meteen lid van IVN Apeldoorn. Binnen de IVN-afdeling heb je alle vrijheid om – samen met anderen – educatieve activiteiten te bedenken en uit te voeren, zoals het begeleiden van excursies, het ontwikkelen van wandelroutes, het verzorgen van activiteiten voor jongeren of juist ouderen, of het opzetten en begeleiden van natuurcursussen.
De opleiding bied je een handreiking op educatief en organisatorisch gebied, zodat je met collega IVNers een groot scala aan natuuractiviteiten kunt bedenken, organiseren en uitvoeren voor een breed publiek.

Doel van de NGO

De Natuurgidsenopleiding leidt natuurliefhebbers op tot brede IVN natuurgids, die allerlei educatieve activiteiten kan verzorgen. Door te leren om verschijnselen en processen in de natuur waar te nemen, samenhangen te zien en inzicht te krijgen in de waarde van de natuur voor mens en samenleving. Door vaardigheden op te doen om groene activiteiten te organiseren en te begeleiden. Bovendien leer je tijdens de NGO de eigen regio goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden.
Aan het einde van de opleiding heb je veel natuurkennis en ben je in staat om de kennis en enthousiasme voor de natuur in het algemeen en voor die in de omgeving van Apeldoorn in het bijzonder, aan anderen over te dragen.
De opleiding wordt afgesloten met het officiële diploma IVN Natuurgids.

Opzet van de Natuurgidsenopleiding

Natuurgids worden is in jezelf investeren door opleidingen te volgen en ervaring op te doen. Het is niet even-een-opleiding-doen. Daarom is NGO opgezet als een flexibele opleiding met verschillende individuele keuzemogelijkheden.

De Natuurgidsenopleiding bestaat uit 2 aparte delen: de opleiding NGO-1 en de opleiding NGO-2. Heb je beide opleidingen gevolgd dan ontvang je het officiele diploma IVN Natuurgids.
Voor elk deel is een afzonderlijke inschrijving.

De opleiding NGO-1 is gericht op het opdoen en ervaren van de essentiele natuurkennis en -ervaring die voor een IVN Natuurgids belangrijk zijn.
>> Lees meer over de NGO deel 1
De opleiding NGO-2 is gericht op het verwerven en verdiepen van de vaardigheden als IVN Natuurgids in theorie en praktijk.
Je kunt alleen aan de opleiding NGO-2 deelnemen als je de opleiding NGO-1 gevolgd hebt.
>> Lees meer over de NGO deel 2

Natuurgidsenopleiding (NGO)
Waar
Praktijk Centrum Bomen (IVN lokaal)
Asselsestraat 328b
Apeldoorn
Bekijk op Google Maps
  • Kosten:
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina