2024 07 Zilverschoon, Gert-Jan Roebersen
Tegenover mijn huis ligt een speelveldje voor de jeugd, met doelpalen, schommels en een klimrek. Ook mijn kleinkinderen gaan daar graag spelen als zij bij ons op bezoek zijn. De gemeente zorgt ervoor dat het gras geregeld kort gemaaid wordt. Andere planten krijgen daardoor niet de kans om op te schieten; alleen gras en madeliefjes, die een laag groeipunt hebben, overleven hier.
Er is een uitzondering: zilverschoon. Deze plant groeit tussen het gras en de houtsnippers onder de speeltoestellen. Hij kan goed tegen betreden door de vele kindervoetjes. Hij verspreidt zich met dunne rode uitlopers, die op de ‘knopen’, waar zij zich vertakken, wortelschieten. Het is een plant met mooie gele bloemen van 1½ tot 2 cm, vijftallig; de kroonblaadjes groeien aan de onderkant over elkaar heen. De bladeren zijn veervormig samengesteld, dat wil zeggen dat de deelblaadjes twee aan twee tegenover elkaar staan. De fraaie naam ‘zilverschoon’ slaat op de zacht behaarde witte onderkant van de blaadjes. Officieel behoort deze plant (Potentilla anserina) tot het geslacht ganzerik, dat weer onderdeel is van de uitgebreide rozenfamilie; ‘anser’ betekent gans. Potentilla is afgeleid van potent (krachtig); aan de plant werd grote geneeskracht toegeschreven. Thee die van de blaadjes wordt getrokken zou helpen tegen krampen, diarree en aambeien.
De naam inspireerde een ensemble van oudere musici tot de benaming ‘Zilverschoon Collectief’: zo verwezen zij naar hun zilvergrijze haren. Zilverschoon bloeit vanaf mei langs onverharde paden, op grasveldjes en ruige plaatsen. Ga eens op zoek; tot eind augustus kunt u dit lieflijke plantje nog tegenkomen.
Gert-Jan Roebersen
Natuurgids IVN Amstelveen
Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekenaar.