2020 03 Voorjaar op Wester-Amstel

Op zaterdag 7 maart fiets ik vroeg in de ochtend naar Wester-Amstel om de rondleiding van de zondag erop voor te bereiden. Met een groepje van zes IVN gidsen lopen we over het landgoed. Met al die gebundelde kennis kun je tijdens dit soort wandelingen veel opsteken. Carla, Margot en Els zijn goed in planten, Hans is goed in vogels en Gert-Jan is thuis in de historie van het landgoed. Ikzelf breng wat paddenstoelenkennis in die van pas komt als we in de boomgaard wat zwammen op een gekandelaberde stam aantreffen. We neuzen eerst even wat rond in de stinzenplantentuin en zien al heel wat soorten in bloei staan. Door het zonnige weer hebben de anemonen hun bloemhoofdjes geopend en ook het speenkruid laat zijn mooie gele sterretjes zien. Verder bloeit er een uiensoort met mooie witte bloemen en ook de wrangwortel, met zijn hangende bloemen, bloeit al volop. We lopen de boomgaard in en zien dat de knoppen van de fruitbomen op springen staan, terwijl de vogels ook luidkeels aankondigen dat het voorjaar is begonnen.

Hans ziet een witte kwikstaart hoog in een boom zitten, net terug van zijn Afrikaanse winterkwartieren. Roodborst, heggemus en winterkoning zingen dat het een lieve lust is en een grote bonte specht markeert zijn territorium door hard op een tak te roffelen. De grote vijver wordt opgeluisterd door een beeld van een waternimf. Haar hoofd bevindt zich onder water, terwijl de rest van haar lijf, als een grondelende eend, verticaal boven het water uitsteekt. Aan de rand van deze vijver staat een gedrongen, knoestige berk. Gert-Jan weet te melden dat deze boom op een ets van Rembrandt al te zien is, een boom op leeftijd dus. Vanaf de rand van het landgoed kijken we uit over de polder tussen de Amstelveense bebouwing en de Amstel. We zien scholeksters en kieviten, horen wulpen en smienten, en langs de slootkant zien we de eerste dotterbloemen al in bloei staan. Als we weer terugkeren naar de tuin, vallen ons de roze bloemen  van een koekoeksbloem op. “Kijk nou”, zegt Margot,

“die bloeit nu al”. “Die bloeit nog”, weten Els en Carla te melden, zo zacht is de winter geweest. Na twee uur te hebben rond gewandeld hebben de gidsen voor morgen hun zaakjes wel op orde. Ik fiets door de Middelpolder naar huis en geniet nog even van het landschap met al zijn vogeldrukte. Vlak bij huis, langs de Amstelveense Poel fietsend, hoor ik de eerste tjiftjaf van dit jaar, het voorjaar is echt begonnen, maar het is eigenlijk nooit echt winter geweest.

 

Henk Breij
Natuurgids IVN Amstelveen

Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekena(a)res.