2019 12 Terugkijken en vooruit

Eind november ging ik in Amsterdam nieuwe schoenen kopen voor de winter. Toen ik vanaf de Dam het Rokin op liep zag ik het prachtige beeld van Mark Manders staan. Het zijn twee mensenhoofden die met de achterhoofden aan elkaar vastzitten, net als bij een Janusbeeld. Het ene gezicht kijkt naar de Dam en het andere naar de Munt. Meteen had ik een idee voor de column die ik eind december moest schrijven.

Terugkijken op het oude jaar en vooruit naar het nieuwe

Terugkijkend denk ik aan de vroege zomer toen we voor het eerst in avn pimpelmees Henk BreijAmstelveen geconfronteerd werden met de eikenprocessierups, een verschijnsel dat zich daarvoor eigenlijk alleen in het zuiden en oosten van ons land voordeed. De overlast was dusdanig dat er zelfs een IVN-excursie naar het Vogeleiland afgelast moest worden. Inmiddels is het duidelijk dat we de bestrijding van de overlast niet zonder de natuur kunnen doen. Minder rücksichtsloos bermen maaien, zodat insecten, waaronder belagers van de rupsen, kunnen overleven. Van iemand bij de Gemeente hoorde ik dat er nu opeens wel geld vrij gekomen is om nestkasten te onderhouden en nieuwe op te hangen. Opgroeiende mezen verzwelgen per legsel duizenden rupsen, zo rekende deze medewerker de verantwoordelijke wethouder voor. Zo ziet u maar dat nieuwe problemen ook weer nieuwe kansen op kunnen leveren.

Ook denk ik terug aan de veel te warme zomer, waar het kwik voor het eerst in onze nationale historie de 40 graden aantikte. Alleen op het watergekoelde terras bij Boerderij Meerzicht was het nog enigszins uit te houden. Duidelijk is hierdoor geworden dat we toch niet meer al te lang moeten dralen met het nemen van drastische maatregelen. Gelukkig zie ik in Amstelveen meer en meer zonnepanelen verschijnen en doet het elektrisch rijden steeds meer mee. Wat een verademing om iemand op een elektrische scooter te zien in plaats van op een walmende tweetakt.

Maar met het meeste plezier kijk ik met de ene kant van de Januskop terug op het ongelooflijk rijke paddenstoelenseizoen. Wat een overdaad dit jaar. En ik kijk met de andere kant ervan ook al weer vooruit naar de eerste sneeuw, zodat ik op een januaridag op zoek kan gaan naar de rode Krukhaarkelkzwam, die een graadje vorst wel kan waarderen.

Namens alle columnisten wens ik u fijne feestdagen toe, kijk nog eens terug, maar vooral vooruit.

Henk Breij
Natuurgids IVN Amstelveen

Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekena(a)res.