2019 10 Geestverruimende paddenstoelen, Henk Breij

De deadline voor het maken van een column nadert met rasse schreden. Gelukkig heeft het de afgelopen dagen geregend, zodat ik me over het opkomen van paddenstoelen geen zorgen hoef te maken. Ik kreeg ook nog een zetje in de rug in de vorm van twee e-mails die ik op mijn digitale deurmat hoorde ploffen. Ankie stuurde een foto van een merkwaardige paddenstoel die zij langs het Kamperfoelielaantje in het Thijssepark had gezien en Wim stuurde een mail met daarin een kaartje, waarop met een grote pijl de plaats van een omgevallen boom was aangegeven. Op de wortelkluit van deze gesneuvelde boom groeiden honderden paddenstoelen, zo stond er in zijn mail te lezen.

avn paddenstoel met slijm, Henk BreijEerst dus maar even naar het Thijssepark. Ik neem de ingang bij Amsterdamse weg en zie in de bosstrook langs de sloot meteen al eekhoorntjesbrood staan. Langs hetzelfde pad komen hier elk jaar vliegenzwammen op. Beide soorten leven in symbiose met de berken die hier groeien. Wat verderop kom ik nog veel meer zwammen tegen, waaronder krulzomen en berkenridderzwammen. Langs het Kamperfoelielaantje ontdek ik inderdaad de door Ankie gevonden paddenstoelen. Ze doen denken aan stukken konijnenbont die op de grond liggen. Het is het zogenaamde sparreveertje, een soort die de laatste jaren steeds vaker waargenomen wordt in Nederland. Ik loop het park uit en stap op de fiets richting de sportvelden naar de door Wim beschreven plek.

Een grote boom is omgevallen en heeft zijn wortelkluit verticaal neergezet. Gelukkig hebben de bosbeheerders de boom niet opgeruimd. Er is een rechthoekige wand ontstaan die wel twee meter hoog is en waarop duizenden zwerminktzwammen groeien. De jongste exemplaren zijn kleine gele bolletjes, die na een dag veranderen in een soort grijs parapluutje. De paddenstoel wordt daarom ook wel grijs klokje genoemd. Verder groeien er twee tonderzwammen en een mooi groepje tranende franjehoeden, die hun naam danken aan het feit dat tussen de lamellen kleine druppeltjes (de tranen) te zien zijn. Aan de bovenkant van de paddenstoelenmuur is het slijmspoor te zien van een naaktslak die van de inktzwammetjes gegeten heeft. Het is een dun vlies dat net als een zeepvlies of een olielaagje op water mooie kleuren te zien geeft. Als er een briesje opsteekt, trilt het vlies en zie je een caleidoscopisch effect ontstaan van veranderende kleuren. Midden in het vlies zit een gat waar een piepklein inktzwammetje omhoog is gegroeid.

Het is een betoverend mooi geestverruimend gezicht en terwijl ik ernaar sta te kijken, hoor ik John Lennon en Paul McCartney op de achtergrond het refrein van “Lucy in the sky with diamonds” zingen. Ik maak wat foto’s en filmopnamen en fiets in een euforische stemming terug naar huis, waar ik meteen Sergeant Pepper opzet.

Zoek op YOUTUBE naar het filmpje met de naam zwermentraan.

Henk Breij
Natuurgids IVN Amstelveen

Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekena(a)res.