2016 05 Tips voor een natuurvriendelijke tuin, Gert-Jan Roebersen

Als u in het gelukkige bezit bent van een tuin, dan heeft u vlak bij huis een stukje natuur om zich heen. Om dat stukje mooi en ‘natuurlijk’ te maken, met niet te veel werk, hier een aantal tips. Zoals collega-natuurgids Henk Glas al in deze rubriek heeft geschreven: ga niet de tuin (bijna) helemaal betegelen – dat is jammer van de tuin, en slecht voor de afwatering. Maar wat kunt u meer doen om uw tuin natuurvriendelijk te maken?

Strooi in elk geval geen gif: geen slakkengif en geen onkruidbestrijders. Slakkengif is funest voor egels en lijsters, die slakken eten. Hebt u veel last van slakken, dan kunt u na een regenbui, als de slakken over de grond gaan kruipen, ze verzamelen en in de compostbak gooien (of als u dat zielig vindt, ze ver weg in een grasveld zetten). Onkruidbestrijders spoelen weg met regenwater en vergiftigen zo het milieu. Als u niet te veel tijd wilt steken in onkruid wieden een advies: anders dan tuincentra u willen laten geloven kunt u de tuin beter niet bemesten. Op voedselrijke grond gedijen vooral ‘onkruiden’ zoals brandnetels en grassen; veel sierplanten zoals gentianen en orchideeën doen het juist goed op voedselarme grond. Een gazon kunt u zo nodig licht bemesten. Mossen zijn te bestrijden door wat kalk te strooien.

Het is echt niet nodig om de tuin bijna dagelijks te sproeien. Het regent vaak genoeg, en het grondwater zit in Amstelveen en omgeving niet erg diep. Als u te geregeld sproeit, zullen de planten niet diep gaan wortelen en juist sneller verdrogen. Is er een lange droge periode, sproei dan een keer bij avond en voldoende lang, zodat de grond verzadigd raakt met water.

Als afscheiding is een haag van liguster of meidoorn mooier dan een schutting. Zo krijgt u ook vogels in de tuin, die hierin kunnen schuilen en zelfs nestelen. Hebt u de ruimte ervoor, dan is een composthoop geschikt voor tuinafval en bruikbaar als overwinteringplaats voor padden en hommels.

Voor gevorderde tuiniers is de keus van tuinplanten belangrijk. Een mix van planten die bloeien in verschillende perioden biedt bijen en vlinders genoeg aanbod van stuifmeel en nectar. Bloeiende struiken zijn niet alleen goed voor insecten maar ook prettig voor vogels, die hierin kunnen vluchten voor katten. Met wat ervaring vindt u planten die niet gevoelig zijn voor slakkenvraat.

Tot slot: ik weet niet wie de bladblazer heeft uitgevonden, maar het was zeker geen natuurliefhebber. Die dingen veroorzaken een hoop herrie en stank, en ze kunnen alleen bladeren verplaatsen. Dat kan geruisloos en net zo goed met een hark of bezem. En u hoeft echt niet elk afgevallen blaadje op te vegen. Een beetje rommel in de tuin is juist prettig voor allerlei dieren die een beschut plekje zoeken.

Veel plezier gewenst met tuinieren, en na gedane arbeid van de tuin genieten!

 

Gert-Jan Roebersen
Natuurgids IVN Amstelveen

Met dank aan het maartnummer 2016 van Landschap Noord-Holland voor enkele tips.

Het is verboden deze column te dupliceren of te gebruiken zonder uitdrukkelijke toestemming van de schrijver/fotograaf/tekena(a)res.