Ons centrale punt: bezoekerscentrum De Veenweiden

Het gebouw is ontworpen door Pieter Verkade, in goed overleg met mensen binnen IVN; 
Het gebouw, ontworpen door Pieter Verkade, in goed overleg met mensen binnen IVN, waarin onder andere het bezoekerscentrum van Stichting De Veenweiden is gevestigd,  ligt naast de kinderboerderij in recreatiegebied Zegersloot. Het gebouw  is ook de thuishaven van de Alphense afdeling van het IVN, een natuurvereniging. Hier worden de cursussen gegeven en het gebouw is het startpunt van vele excursies.
Regelmatig vindt u hier ook prachtige tentoonstellingen over de natuur.
Ook kunnen bezoekers er informatie krijgen over de natuur in het Groene Hart.

Er zijn verschillende zalen:

- de linkerzaal die gebruikt wordt voor IVN vergaderingen en lezingen en door de IVN jeugdgroepen;

- de zgn. IVN hoek in de rechterzaal, te gebruiken voor activiteiten en gesprekken met bezoekers tijdens de openstelling voor publiek;

- twee werkunits voor o.a. kinderen naast het gebouw, elk bestaande uit een tafel met twee banken;

- de moestuintjes als onderdeel van de natuureducatie aan kinderen van IVN groepen en van Junis BSO;

Het gebouw is ook vertrek- en aankomstpunt van begeleide excursies (zie de foto van de homepage van de stichting).

In deze barre tijd corona tijd is buiten zijn en op afstand van elkaar blijven in het groen een van de weinige uitjes die nog verantwoord zijn.

Maar mocht dat niet lukken dan is er altijd nog digitaal natuur- en landschapsschoon om van te genieten. Het openingsfimpje is daar een voorbeeld van. Met alle plezier mag je dit in aangepaste vorm zonder de kinderscnenes met elkaar delen.  

Permanente tentoonstelling 

In het bezoekerscentrum wordt tevens in de permanente tentoonstelling via zes verschillende invalshoeken het verhaal van de Rijn & Veenstreek uit de doeken gedaan. De gastvrouwen en -heren kunnen je daarover van alles vertellen. Tevens kunnen zij je informeren over mogelijke wandel- en fietstochten in de regio als over mogelijkheden voor een rondleiding rondom het Bezoekerscentrum en in het Prinses IreneBos om meer te weten te komen over wat er zoal groeit en bloeit. Zie verder

De Stichting Junis Kinderopvang combineert in en rond het gebouw de opvang van kinderen met lessen over de natuur.

OPENINGSTIJDEN WOENSDAG, ZATERDAG EN ZONDAG.
zomertijd      :14.00-17.00 uur.
wintertijd      :14.00-16.00 uur.

Laatste nieuws:
Uitbundige bloemenpracht in Bezoekerscentrum De Veenweiden  

Tijdens de zomermaanden inclusief september bloeit het Bezoekerscentrum De Veenweiden als nooit tevoren. Tijdens de expositie ‘Bloemenpracht’ van de uit Oegstgeest afkomstige Truus Serdijn is er een ware explosie van kleuren te zien. Mede geïnspireerd door deze bloemenpracht, laat Adrie Zaalberg haar glasobjecten voor binnen en buiten zien. De exposities worden geopend op zaterdag 9 juli en duren tot half oktober.  

Schilderen is voor Truus Serdijn geen vak van negen tot vijf. Het is veel meer een ontembare inspiratie van creativiteit, die niet tijd gebonden is. Na een periode van minimalisatie van kleur en figuratie, komen de kleuren tegenwoordig weer spontaan terug.  

In een roes
“Is er geen thema, dan schilder ik als het ware ‘in een roes’,waarbij de handelingen van het schilderen intuïtief worden gestuurd”, aldus Truus Serdijn. “Het verandert regelmatig van gedaante. Het eindresultaat is dan ook een vorm van gecontroleerde emotie. Ook gebruik ik de visuele werkelijkheid, omdat abstractie en figuratie, materie en idee, zich goed laten samenvoegen.” Het eindresultaat komt volgens de kunstenares voor een groot gedeelte tot stand door een nauwkeurige bestudering van het onderwerp. “Schilderen is voor 80% kijken en voor 20% doen.”  

De glaskunst van Adrie Zaalberg vormt een mooie blijkvanger in de tuin of op het balkon. De technieken die zij gebruikt zijn glasfusie en glas in lood. 

De werken van Truus Serdijn en Adrie Zaalberg zijn te bekijken tijdens de openingstijden van het Bezoekerscentrum .

Bezoek ook de eigen website van het bezoekerscentrum

bezoekerscentrum