Buurt vergroenen

Nationale vrijwilligersprijs voor Alphense Gerda Bonninga (IVN)

Alphen aan den Rijn 17 juni 2023

Ze is één van de winnaars uit 346 landelijke aanmeldingen: Gerda Bonninga van IVN (Instituut voor Natuureducatie) in Alphen a/d Rijn. Op vrijdag 16 juni ontving zij een nationale vrijwilligersprijs voor het natuureiland Pampus in de wijk Nieuwe Sloot.

De inzending van Gerda Bonninga behoorde tot één van de 80 favorieten van de selectiecommisie van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Daarmee won zij een prijs van € 750. Dit is de boodschap die Gerda instuurde voor de vrijwilligersprijs: “Bram is een autistische jongen van 10 jaar die elke dag zijn T-shirt kapot bijt. Normaal gesproken moet er altijd een begeleider met hem mee, omdat hij veel woede aanvallen heeft. De begeleiding in zijn groep is 1 op 2 kinderen. Toen ik met Bram anderhalf uur de natuur in ging op het Pampus eiland, genoot hij en heeft hij anderhalf uur niet gebeten. De natuur geeft rust, en dat gun je ieder kind.”

Hoe is het eiland voor kinderen ontstaan?

Het Alphense Natuureiland Pampus is in 2017 ontstaan. Het eiland lag braak en was onbewoond, maar door de inspanningen van Gerda Bonninga en met hulp van gemeente en provincie, ligt er nu een prachtig natuureiland. Daar werkt Gerda met een groep van acht vrijwilligers minimaal 1 keer per maand met kinderen. Op het eiland helpen de kinderen bij het onderhoud: knippen, zagen, planten. Gerda vertelt: “Maar ondertussen vertellen we ook waarom we knotten en zagen. En komen we een slakkennestje tegen, dan laten we dat zien. Net als kikkers, padden, vogels en vogelhuisjes. We zijn daar echt met de kinderen bezig. Ze kunnen over stapstenen lopen en er is een boom waar ze in kunnen klimmen. Ze kunnen hun energie kwijt en krijgen door het meewerken meer verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat de kinderen zelf voor het eiland zorgen, spreken ze ook sneller anderen aan die iets kapot willen maken.”

 

Volgende project: insectenwand

De prijs van 750 euro, waar gaat die aan besteed worden? Gerda: “Op Pampus staat nu een stalen insectenwand. Die willen we vervangen door een zandheuvel. Want 30% van de solitaire bijen maakt gebruik van buisjes. En 70% van deze bijen nestelt in de grond. Daar willen wij dit geld voor gebruiken en zo hebben wij weer een mooie klus om met de kinderen aan te werken.”

 

Wie is Gerda Bonninga?

Lekker naar buiten, genieten, in bomen klimmen en vuurtjes leren maken. Dat zouden alle kinderen moeten doen, vindt IVN’er Gerda Bonninga. Samen met andere IVN-vrijwilligers laat zij kinderen in Alphen a/d Rijn ervaren hoe leuk de natuur is. Twaalf jaar geleden werd Gerda actief voor IVN. Ze was altijd al geïnteresseerd in educatie en natuur: ze studeerde aan de pedagogische academie, met biologie als keuzevak. In de aanloop naar haar pensioen startte zij de natuurgidsenopleiding binnen IVN. Ook groeide de IVN-jeugdgroep onder haar bezielende leiding uit van 7 naar 50 kinderen per maand die deelnemen aan activiteiten; de Vlinders (4-8 jaar) en de Fladderaars (8-12 jaar). Naast het speeleiland Pampus is ze initiatiefnemer van het Kabouterbos in het Zegerslootgebied in Alphen.

 

IVN: Instituut Voor Natuureducatie
IVN, instituut voor natuureducatie, verbindt mens en natuur. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Met onder andere natuuractiviteiten en cursussen. Zelf leren en doen staan altijd centraal. De lokale afdeling IVN Alphen a/d Rijn vindt u in het Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15. Meer informatie over de kinderactiviteiten vindt u op www.facebook.com/fladderaars.ivn. Alle IVN-activiteiten vindt u op www.ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn. //////

Ontdek meer over

Deel deze pagina