Partners

Het ontwikkelen van het boek, het kweekpakket en de online cursus is mogelijk gemaakt met hulp van:

Sabien Bosman

Cateraar, waddengids en wildplukker. Na haar studie Nederlands en kunstgeschiedenis startte ze, vanwege haar brede culturele en culinaire belangstelling, STAALcatering, dat meer is dan is dan eten alleen. Boeken, natuur, omgeving, samenwerkingen, wadlopen, wildpluk, zee, strand. Dat alles resulteerde uiteindelijk op Texel in de Zilte keuken. Koken met producten uit de directe omgeving, uit eigen tuin en van eigen terras: zilte, vergeten en nieuwe groente, eetbare bloemen, alles wordt verwerkt in proeverijen en diners. Tien jaar geleden bedacht ze het concept EAT&READ, waarbij een (kook)boek of thema uitgangspunt is van een diner op locatie. Sinds 2019 is ze Waddengoud gecertificeerd cateraar.

Facebook: @staalkookt
Instagram: STAAL_catering

Ellen van Straten

Ervaren zilte groenteteler, heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd en op Warmonderhof de opleiding voor biologisch dynamische landbouw gevolgd. Ze is ondernemer geweest op een BD landbouwbedrijf op Texel, zilte groenteteler bij Texel Saline en Zilt Proefbedrijf en is nu enthousiast moestuinier achter de zeedijk. Ellen is bezig met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten op het gebied van zilte teelt.

Annette van Ruitenburg

Kookboekenschrijver en receptontwikkelaar voor o.a. VVV Texel, heeft een grote tuin met onvergetelijke groenten, zilte groenten en kruiden. Is daarnaast inhoudelijk programmacoördinator voor het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’, Samenwerkingsproject met Stenden NL, Visit Wadden en de Waddengroep, ondersteund door het Waddenfonds en de drie noordelijke provincies. Specialist en promotor in Wadden- en streekproducten. Heeft samen met Ruth de Ruwe inmiddels een vijftiental boeken geschreven waaronder het prijswinnende boek Liever Lokaal. Annette is Waddengoud gecertificeerd culinair schrijver.

Website: annettevanruitenburg.nl

Ruth de Ruwe

Natuur- en foodfotograaf en vormgever. Als kunstenares en schilderes heeft Ruth een rijk observatie vermogen en is ze in staat de omgeving natuurgetrouw vast te leggen. De foodfotografie is eerlijk en natuurlijk, de natuur op het bord wordt ook zonder toevoegingen vastgelegd. Ze maakte diverse natuurfotoboeken en is samen met Annette ook de maker van een serie boeken waar natuur en natuurlijk eten de belangrijke aspecten zijn. Daarnaast is Ruth zelf de vormgever van de boeken en ook uitgever van een aantal daarvan. Ze is Waddengoud gecertificeerd fotograaf en woonachtig op Texel.

Website: ruthderuwe.nl

Marieke Dekker

Marieke Dekker, projectleider bij IVN Natuureducatie, heeft een grote passie voor alles wat groeit en bloeit. Haar moestuin in Noord-Brabant ligt ver van zilte gronden. Nieuwsgierigheid naar het zelf kweken van bijzondere soorten bracht haar bij Zilt. Het gevarieerde Nederlandse landschap met haar bijzondere natuur onder de aandacht brengen bij jong en oud is een missie van IVN die zij graag onderschrijft. Collega Louwra Postma beschreef en beleefde het zilte avontuur mee.