Over Zilt

Zilt is een boek, Zilt is een kweekpakket en Zilt is educatie over het kweken van zilte groente en leren over het zilte landschap van Nederland. Maar Zilt is en wordt nog meer! Waarom is het zo belangrijk om meer te weten over en te doen met Zilt?

Over Zilt

Het boek

De kok

Zilt, de kok

Sabien Bosman neemt je live mee bij het koken van een heerlijk recept uit het boek Zilt. Bekijk de...
De teler Zilt

Zilt, de teler

Benieuwd naar de zilte tuin van co-auteur en professioneel groenteteelster Ellen van Straten? Kijk dan mee op haar bedrijf....
De moestuinier zilt moestuinieren

Zilt, de moestuinier

Waar je ook woont? in Zeeland, Gelderland of Limburg? Met een enorme tuin of alleen een balkon? Je kunt...
De natuurliefhebber Zilt Lenie Ponse

Zilt, de natuurliefhebber

Lenie Ponse, geboren en getogen in de zilte natuur van Zeeland, neemt je enthousiast mee op de schorren van...
De boswachter Marieke Schatteleijn

Zilt, de boswachter

Boswachter Marieke Schatteleijn vertelt over een bijzonder gebied onder de rook van Amsterdam, de Houtrak....

Het kweekpakket

Zomerse zeeaster, zuivere zeevenkel, zilte zeekraal en stralende strandbiet. Klinkende namen van smakelijke zilte groentes en jij kweekt ze gewoon bij jou thuis in de vensterbank, op het balkon of in de tuin met ons kweekpakket.

In het zilte zadenpakket zitten 4 soorten zilte groentes. Iedere soort is apart verpakt met een kweekzak, zakje zaad, zakje zilte voedingskorrels en een kokostablet. Een kant-en-klaar pakket om je teelt te starten. (Zoet) water erbij en klaar. Het zilte kweekavontuur kan beginnen.

Leren over Zilt

E-learning Zilt

Online cursus

Hulp nodig bij het kweken van je zilte groentes en nieuwsgierig om meer te leren over waarom sommige planten wel in een zilte omgeving kunnen groeien en andere niet? Doe dan mee met gratis online cursus via de Natuuracademie van IVN.

Zilte groenteteelster Ellen van Straaten begeleidt je in filmpjes over zaaien, verzorgen en oogsten door het hele groeiproces van de zilte groentes zeeaster, zeekraal, zeevenkel en strandbiet. Haar teelt-informatie wordt aangevuld met interessante weetjes en achtergrondinformatie over zilte natuurgebieden in Nederland.

Beleef de herfst podcast

Podcast

De Hortus Talks zijn live podcastopnames met publiek vanuit de kas van de Hortus Botanicus in Amsterdam. Host Gisbert van Baalen (o.a. van Vogelspotcast) gaat in gesprek met Sabien Bosman en Ellen van Straten over mogelijkheden en kansen met zilte groente.

Lespakket

Op zoute gronden, zoals aan de kust, ingepolderde gebieden en op de Waddeneilanden, groeien zilte planten. Voorbeelden daarvan zijn strandbiet, zeeaster, zeekraal en zeevenkel. In Nederland zijn maar weinig plekken met zo’n zilt klimaat, dus het zijn bijzondere plantjes. IVN en jong Leren Eten hebben twee lespakketten ontwikkeld waarin leerlingen alles leren over Zilte groenten. Download ze hieronder, bekijk de bijbehorende filmpjes en ga aan de slag met de klas.