Bij-zonder trotse wethouder en leerlingen in bijvriendelijk Gouda

Nederland Zoemt 13 maart 2023

Terwijl de regen met bakken uit de lucht valt, wordt Gouda op 10 maart in het zonnetje gezet. De gemeente is uitgeroepen tot Bijvriendelijkste gemeente van 2023. Leerlingen, buurtbewoners en partners verzamelen zich op de Livingstone school om dit te vieren. Wethouder Michel Klijma-van der Laan en kinderwethouder Anna nemen de prijs in ontvangst. ‘Ik ben bij-zonder trots en blij, we hebben er hard voor gewerkt!’, zegt de wethouder.

‘De honingbij kennen jullie allemaal wel, maar wie weet hoeveel wilde bijen in Nederland voorkomen?’, vraagt Debby Boers, projectleider van Nederland Zoemt aan leerlingen van de Goudse Livingstone school. Ze denken even na: ‘33! 50! 120!’, roepen de kinderen dan. Boers: ‘Meer dan 300! En gaat het goed met de wilde bij?’ Daar zijn de leerlingen eensgezind over: ‘Neeee’, roepen ze in koor. ‘Ik vind bijen heel schattig maar ook een beetje eng’, fluistert een meisje tegen een klasgenootje.

Goed voor dier, plant en mens

Gelukkig voor de wilde bijen werkt de gemeente Gouda hard aan een stad met bijvriendelijke bermen, bijvriendelijke bomen en bijvriendelijke buurten. Wethouder Klijma-van der laan ontvangt voor al die inspanningen de prijs voor bijvriendelijkste gemeente uit handen van Debby Boers. De prijs bestaat uit een bord, een insectenhotel, bloembollen, bijvriendelijke planten en ecologisch advies. De wethouder: ‘Ik ben bij-zonder trots. We willen graag meer biodiversiteit in Gouda, met veel soorten. Dat is beter voor de dieren en planten. Maar ook voor mensen, die leven daardoor langer en gezonder. Daar gaan we meer geld aan uitgeven komende jaren.’ Klijma-van der Laan richt zich tot de leerlingen. ‘Het is heel belangrijk dat jullie hier aandacht aan besteden als school, ga zo door!’

Bijenplanten

Kinderwethouder Anna (12 jaar) is ook blij met de prijs. ‘Ik vind het belangrijk dat de natuur blijft bestaan en dat de aarde niet kapot gaat’, vertelt ze. En wat vindt ze van bijen? Anna: ‘Heel leuk! Onze tuin staat vol met bloemen en daar komen in de zomer veel bijen op af.’ De kinderwethouder zou eigenlijk na de prijsuitreiking samen met haar klasgenoten bijvriendelijke planten in de grond gaan zetten. Maar dat plan viel helaas – letterlijk – in het water. Over een paar weken geven de kinderen de planten alsnog een mooi plekje op het schoolplein.

 

Hoe komt het dat Gouda zo Zzzoemt? Stedelijk ecoloog André van Kleinwee vertelt hier meer over de aanpak van Gouda.

Foto’s: Astrid den Haan

Deel deze pagina