Tuiny Forest
Biodiversiteit
maandag28sep2020

Wonen Limburg inspireert corporaties met Tuiny Forests en houtbouw

Woningbouwcorporatie Wonen Limburg is al een tijdje bezig om haar woningaanbod groener te maken. Ze maken daarbij gebruik van onder andere houtbouw, Tuiny Forests en groene kopgevels. Dat viel op in de sector.  En terecht, want als je alle tuinen van Nederland bij elkaar optelt krijg je een gebied met een oppervlaktie die groter is dan de Veluwe. Van dat tuinoppervlak is echter ruim een derde versteend. In 38 gemeenten is zelfs gemiddeld meer dan de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd. Het riool wordt daardoor overbelast en dieren en planten zien hun leefgebied slinken. Tijd om daar iets aan te doen.

Webinar en excursie ‘Klimaatadaptatie: Vergroening tuinen, kopgevels en houtbouw

Op 10 september organiseerde Groene Huisvesters daarom een Webinar en excursie ‘Klimaatadaptatie: Vergroening tuinen, kopgevels en houtbouw’ in Weert. In de ochtend nam een groep deel aan een webinar waarin Ger Verstegen & Marleen Beelen (Wonen Limburg) een presentatie gaven over de aanpak van Wonen Limburg rondom Klimaatadaptatie en het vergroenen van tuinen en gevels. Zij toonden het prachtige voorbeeld van het integreren van een muurschildering van een boom met de aanplanting van een blauwe regen. Ook gaven zij een rondleiding in de 16 houten prefab woningen ‘Nur Holz’. Deze woningen zijn niet alleen CO2 neutraal en klimaatadaptief, ze slaan bovendien 45 megaton CO2 op en dragen op deze wijze bij aan de klimaatdoelstellingen.

Onttegelen

Renata Bruinsma (Stadsecoloog Gemeente Weert) vervolgde het webinar met inzichten over hoe Gemeente Weert de tuinenaanpak organiseert. Samen met Wonen Limburg, en IVN Natuureducatie organiseerden zij een Tuiny Forest buurtcampagne. Vijftig bewoners konden zich opgeven voor een Tuiny Forest pakket om hun tuin te onttegelen. Een geslaagde actie waaraan bewoners, corporaties en gemeente samen werkten.

Utrechtse stadstuin

Het webinar werd afgesloten met Maarten Bruns van IVN Natuureducatie die tijdens een rondleiding in zijn eigen Utrechtse stadstuin liet zien hoe je zèlf voor vergroening kunt zorgen door tegels in de tuin in te ruilen voor groen. IVN Natuureducatie begeleidt bewoners, gemeenten en woningbouwcorporaties bij het vergroenen van de buurt. Vergroenen helpt tegen hittestress, wateroverlast en draagt bovendien bij aan biodiversiteit. IVN helpt buurten om dit voor elkaar te krijgen. Samen met de bewoners, gemeenten, en andere organisaties. En door het samen te doen wordt de buurt hechter en kan iedereen van het resultaat genieten.

Accepteer cookies

Meer weten over Tuiny forest

Voeg kleur, geur en leven toe aan jouw tuin met Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat. IVN heeft in samenwerking met Sprinklr en ondersteuning van ASN Bank dit jaar wederom een pakket samengesteld vol gifvrij gekweekte planten. Binnen een halve dag leg je daarmee een inheems microbos van 6m2 in je tuin aan vol bomen, struiken en kruiden. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels én...goed voor jou!

Over Tuiny Forest