Joep Manders

Natuurspeelterrein is gerealiseerd aan ‘t Oliemeulen in Schaijk, op het voormalig fietscrossterrein. Dit is een initiatief van de bewoners van nieuwbouwwijk Molengraaf III. Speciaal voor de ontwikkeling is Stichting Natuurspeelterrein Schaijk opgericht. De vier bestuursleden Joep Manders, Aschwin Versteeg, Willem van Orsouw en Joost van Merwijk toverden samen met meer dan vijftig vrijwilligers uit de buurt het braakliggende gebied om tot een speeltuin.


“Houd een enquête zo wordt het breed gedragen door de buurt!”

Natuurspeelterrein Schaijk Is gerealiseerd aan ‘t Oliemeulen in Schaijk, op het voormalig fietscrossterrein. Dit is een initiatief van de bewoners van nieuwbouwwijk Molengraaf III. Speciaal voor de ontwikkeling is Stichting Natuurspeelterrein Schaijk opgericht. De vier bestuursleden Joep Manders, Aschwin Versteeg, Willem van Orsouw en Joost van Merwijk toverden samen met meer dan vijftig vrijwilligers uit de buurt het braakliggende gebied om tot een speeltuin. Joep Manders vertelt.

Wat was de drijfveer om het project te starten?
In de jaren tachtig aan ’t Oliemeulen een fietscrossterrein, maar die sport is door de jaren heen uit de mode geraakt. Dit gebied is toen een beetje in de vergetelheid geraakt. De gemeente is het gaan gebruiken als opslag. Het is een bijzonder plekje, zeker met de komst van de nieuwbouwwijk. Het terrein heeft een natuurlijk karakter. Zo is het idee ontstaan.

Om te polsen hoe de buurt over het idee dacht is er een enquête gehouden. Zij wilden weten wat de wensen van de buurtbewoners zelf zijn. Zo wordt het breed gedragen door de buurt.

Heeft het lang geduurd vanaf de tijd dat het idee ontstond het project ook werkelijk gestart werd?
Op het stuk land zat een bestemmingsplan voor agrarisch landschap. Hierdoor heeft het wat vertraging opgelopen, voordat ze ook werkelijk konden starten. De buurtbewoners hebben aan de gemeente gevraagd of ze toch niet eerder konden beginnen zonder bestemmingsplan en hierin heeft de gemeente mee ingestemd.

Zou je iets anders gedaan hebben als je nu terug kijkt?
Als Joep nu terug kijkt zou hij de fondsenwerving anders aangepakt hebben.

Heb je tips voor andere mensen die een groene buurt project willen starten?
Zorg voor een goed projectplan is de tip van Joep. Het is verstandig om een enquête te houden onder de buurtbewoners om te kijken wat zij nu echt willen. Het is ook handig om te inventariseren wie er wat wil ondersteunen bij de realisatie van het project.

Wat is het succes van het project?
Het succes van het natuurspeelterrein is dat ze doorgezet en vastgehouden hebben aan het idee. Het enthousiasme uit de buurt is vastgehouden door een goede PR d.m.v. nieuwsbrieven, social media etc.

Na de enquête zijn vier werkgroepen opgericht: sponsoring en donatie, klusgroep, ontwerp en publiciteit. Het natuurspeelterrein kwam niet aanmerking voor een subsidie. Daarom hebben ze zelf de handen uit de mouwen gestoken en alles bij elkaar sprokkelen. Materiaal, machines en mankracht. De hoop is gericht om zoveel mogelijk producten in natura te ontvangen en daarbij richten zij zich vooral op bedrijven in Landerd.

Als je informatie nodig had, kon je deze goed vinden en waar heb je deze gezocht en gevonden?
Het heeft lang geduurd om de juiste fondsen te vinden voor subsidies te verkrijgen om het project te starten. Als een buurvereniging dit alleen op zich neemt, weet deze de paden moeilijker te bewandelen als dat een buurtproject met een professional samenwerkt.

Dit kost geld en dit had natuurspeelterrein niet. Het is ook lastiger als de gemeente klein is net als Schaijk.

Heb je contact gehad met de gemeente, hoe verliep dit?
Het contact met de gemeente verliep goed. Helaas door het bestemmingsplan duurde het wat langer voordat ze konden starten. Verder hebben zij alle medewerking van de gemeente gehad, zij dachten echt mee.

Met een groene duim ben je een groene duim ambassadeur, een soort held, voel je jezelf zo?
Joep voelt zich geen held, wel erkent hij de waardering van de groene duim.

Hoe zou je het vinden om met andere personen met een groene duim in contact te staan?
Er is behoefte om andere projecten te bezoeken om zo ervaringen en informatie uit te wisselen. Via de landelijke database die te vinden is op de website van Groen Dichterbij kreeg Joep geen respons van andere projecten.

Voor meer info
Website         http://www.natuurspeelterrein.nl
Email             info@natuurspeelterrein.nl
Facebook       https://www.facebook.com/natuurspeelterrein.schaijk.3