Bijen

Bijen tellen in Zeeland: 5 tips voor een goede voorbereiding!

Zeeland 6 april 2023

Op 15 en 16 april is het zover: de Nationale Bijentelling. Tel een half uurtje mee in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. Vind je het nog wat lastig om de bijen, wespen en zweefvliegen uit elkaar te houden? We geven je 5 bij-leer tips zodat je goed beslagen ten ijs komt!

Tip 1: Ga aan de slag met de Natuurles over bijen

In Nederland leven maar liefst 358 soorten bijen. Bijen zijn heel belangrijk voor de natuur. In deze Zeeuwse natuurles leer je alles over dit bijzzzzondere beestje en hoe we samen goed voor de bij kunnen zorgen. Bekijk hieronder de video! Ben je leerkracht? Vraag dan de bijbehorende lesbrief aan.

Tip 2: Bekijk de zoekkaart en het bijengidsje

Welke hommels en bijen kun je in jouw tuin tegenkomen? Op www.nationalebijentelling.nl vind je een telformulier met een zoekkaart (.pdf). En een bijengidsje (.pdf) waarin de meestvoorkomende bijen op een rijtje staan.

Tip 3: Volg de e-learning: Bij-leren

Leer in minder dan een half uur wat bijen zijn, wat ze nodig hebben en hoe jij ze kunt helpen. De e-learning zit vol met mooi beeldmateriaal en praktische tips die je meteen buiten toe kunt passen.

Tip 4: Stel je vragen aan de imker

Hoe herken je een bij? En wat is het verschil tussen bijen, wespen en zweefvliegen? Op 15 april krijg je antwoord op deze en meer vragen tijdens de activiteit ‘Bijkletsen met de imker’ in Terra Maris, museum voor natuur en landschap in Oostkapelle. Tussen 13.30 en 15.30 uur start elk half uur een nieuw bijkletsmoment. Kosten: entreeprijs museum.

Tip 5: Bekijk het lesmateriaal van NME Zeeland

Voor basisscholen is veel lesmateriaal beschikbaar over de bijenetelling. Bekijk het volledige aanbod in deze factsheet van NME Zeeland.

Tel mee!

Schrijf je nu alvast in voor de Nationale Bijentelling op www.nationalebijentelling.nl. Je ontvangt dan per mail handige tips en informatie. Veel telplezier op 15 en 16 april!

 

Foto 2: Anne Kaere Fotografie

Ontdek meer over

Deel deze pagina