Wereldprimeur voor de Grevelingen met Tiny Sea Forest

Wereldprimeur voor de Grevelingen met Tiny Sea Forest

Tiny Sea Forest 19 januari 2021

Over een half jaar is de Grevelingen een bijzonder educatief project rijker. In een afgebakend stukje van het meer werken IVN Natuureducatie en Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer aan een Tiny Forest onder water. ‘Tiny Forests zijn enorm in opkomst als middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Dit wordt het eerste Tiny Sea Forest. Een wereldprimeur voor de Grevelingen!’ vertelt Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta, een van de trekkers van het project.

‘Het is de bedoeling dat het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de provincie Zuid-Holland, in juni 2021 gereed is. Niet alleen het doel van het project is educatief, ook de uitwerking. Zo komen in dit ‘tiny’ project heel veel onderwerpen samen.’

Onderwaterbos

Op een locatie dicht bij de Brouwersdam zal in de zomer van 2021 het Tiny Sea Forest (onderwaterbos) worden aangelegd. Afgelopen periode hebben studenten van Hogeschool Zeeland onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Zij hebben hier drie basisscholen bij betrokken door een presentatie in de klas en de vraag wat de leerlingen zou willen zien en onderzoeken in het Tiny Sea Forest. 

De komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Zo wordt er nagedacht over de soorten welke in een onderwaterbos thuis horen, structuren welke onderwater geplaatst kunnen worden en waaraan nieuw leven zich kan vestigen en er wordt nagedacht over vormen van beleving.

Beleving

Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Zo moeten basisschoolklassen kunnen worden ontvangen, moet er een veilige manier van (onderwater)beleving mogelijk zijn en wordt er gekeken naar mogelijkheid om ook zonder begeleiding van gidsen of docenten zelf op pad te kunnen in of bij dit bos. 

De komende periode zullen de initiatiefnemers gebruiken om ook deze plannen verder uit te werken. Zo wordt er gedacht aan een vlonderbrug, stapstenen of zelfs een variant met glas waardoor de bodem goed te zien is. Voor alles geldt dat er goed gekeken moet worden naar de veiligheid, het toekomstig beheer en de financiële middelen. 

Innovatieve technieken

Bij de realisatie kijken de initiatiefnemers ook naar innovatieve technieken om het onderwaterleven te stimuleren. ‘In de Grevelingen doen we al een tijdje onderzoek naar het herstel van zeegras. Dat kwam oorspronkelijk veel voor in het meer en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ecosysteem. Zeegras willen we dus zeker in het Tiny Sea Forest laten terugkomen. Ook willen we experimenteren met het gebruik van oude bomen. Door die op de bodem te leggen, creëer je extra structuur onder water. Dat kan een bijdrage leveren aan natuurherstel’, licht Thijs toe. ‘En dat is ook weer een interessant onderzoeksproject voor de HZ, samen met het NIOZ.’

IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 18 t/m 27 juni 2021 te kunnen openen.

Tiny Forests

Tiny Forests zijn in korte tijd heel populair geworden. Het zijn stukjes dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan, waar kinderen kunnen leren over de natuur. Door veel verschillende inheemse bomen aan te planten, trekken deze gebieden weer allerlei vogels en andere dieren aan. Dat is goed voor de biodiversiteit en het zorgt voor natuurbeleving voor kinderen en volwassenen dichtbij huis. De afgelopen jaren zijn in Nederland al meer dan honderd Tiny Forests gerealiseerd.

Bronnen en foto: Staatsbosbeheer.nl en Zuidwestelijke Delta

Deel deze pagina