Zelfgemaakte pijlen vliegen door de lucht in Kamerik

Utrecht 6 april 2023

‘Wow, zag je mijn pijl vliegen?!’ en ‘Die van mij ging nóg verder!’, galmde het op een groen pleintje midden in Kamerik. Een groep van 12 kinderen van beide scholen uit het dorp doen op deze plek vier weken achter elkaar mee aan activiteiten van de ‘50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e’. Bij aankomst pakken een paar enthousiaste jongens gelijk de klaargelegde materialen. Touw, stokken, zaagjes en… dunschillers? Alles wat je nodig hebt voor een goede pijl-en-boog! Samen met haar stagiairs Atakan en Aysun legt buurtsportcoach Imke van Beweegteam Woerden de kinderen uit wat vanmiddag de bedoeling is.

Pijl-en-boog bouwen

‘Een pijl-en-boog maak je van een wilgentak, want die kun je goed buigen zonder dat ze breken’. Imke legt de kinderen uit hoe je veilig te werk gaat met de zagen en mesjes en dan kan iedereen aan de slag.  Elk kind kiest een eigen tak uit en dan wordt er overal driftig gezaagd. En die schilmesjes, waar zijn die dan voor? Die blijk je niet alleen voor aardappels te kunnen gebruiken, ze zijn ook heel geschikt om de bast van een wilgentak af te halen. Dat maakt de bogen nog mooier. ‘Zijn aardappels ook zo moeilijk te schillen?’ vraagt iemand zich hardop af.

Na het ontbasten is het tijd om de boog te spannen met het touw. Maar waar maak je dat vast? Ook daar heeft Imke een truc voor. Met de zaag maak je in de boven- en onderkant van de tak voorzichtig twee gleufjes. Alsof je de tak in de lengte doormidden zaagt, maar dan maar een klein stukje. Nu nog even oefenen met de platte knoop en het spannen kan beginnen. Dat blijkt nog lang niet zo makkelijk. Gelukkig staan Atakan en Aysun klaar om te helpen en wie het eenmaal zelf doorheeft, kan ook anderen op weg helpen.

Schieten maar!

Na het bouwen is het natuurlijk hoog tijd om uit te proberen of de bogen nu ook echt werken. Al gauw vliegen er pijlen door de lucht, ze doen het! Om te testen of de kinderen er ook gericht mee kunnen schieten, mogen ze oefenen op echte schietschijven. Je kan kiezen waar je op wil mikken, op de appel of op het colablikje. De appel lijkt favoriet, maar waarom eigenlijk? ‘Ik houd niet van appels, cola is lekkerder,’ zegt één van de kinderen met een grote grijns. Gelukkig vinden anderen juist weer het tegenovergestelde. Met een paar voltreffers loopt zo de middag op z’n einde. Imkes vraag of iedereen het leuk heeft gehad wordt beantwoord door een harde “JAAA” van de hele groep. De middag was weer een schot in de roos, kun je dus gerust zeggen.

Heel Woerden in beweging 

Alle leeftijden zijn welkom bij Beweegteam Woerden. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale, toegankelijkere sporten te volgen en ook voor ouderen is er een aangepast programma. Op deze manier moedigt het Beweegteam iedereen in de gemeente aan om meer in beweging te komen. Daarbij werken ze met verschillende partners samen, waaronder met Groen doet goed voor de activiteitenreeksen ‘50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e’. Kinderen uit heel Woerden kunnen deze activiteit vinden via ‘Sjors, ontdek je talent’ op www.DoeMeeInWoerden.nl

Al 7 jaar 50-dingen!

Al sinds de start van Groen doet goed in Woerden (2016) kunnen kinderen uit steeds verschillende wijken en dorpen meedoen met de 50-dingen activiteitenreeks. Na een voorzichtig begin met één reeks voor tien kinderen bleek het al gauw een groot succes. Vanwege de vele aanmeldingen kwam er een tweede reeks met een eigen begeleider. Elke nieuwe ronde kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze het leukst lijkt om te doen. Omdat de reeksen elk jaar weer op een andere plek zijn, doen allerlei kinderen mee aan de 50-dingen activiteiten. Zo leren de kinderen van elkaar en doen ze ervaring op met samenwerken. Buurtsportcoach Imke: ‘We hebben soms kinderen van 7 bij kinderen van 12 in één groep. Het is mooi om te zien hoe kinderen geduld leren hebben met elkaar en ondanks het leeftijdsverschil toch heel goed met elkaar opschieten’.    

Over Groen doet goed 

Groen doet goed is een samenwerkingsverband tussen 9 Utrechtse gemeenten, IVN Natuureducatie en de Provincie Utrecht. Samen zorgen zij ervoor dat steeds meer kinderen tussen 4 en 12 jaar de natuur in hun eigen omgeving ontdekken. Lees meer op www.ivn.nl/groen-doet-goed. 

Deel deze pagina