IVN Natuurontdekkers struint door de stuifduinen met IVN Eemland

Utrecht 10 mei 2023

Waar de scholenwerkgroep van de afdeling Eemland normaal slootlessen en herfstlessen verzorgen, kwamen hun gidsen deze keer langs bij een kamp van IVN Natuurontdekkers. Bij deze natuurkampen gaan kinderen van 8 tot en met 12 jaar meerdere dagen én nachten de natuur in onder leiding van jonge natuurliefhebbers. Elk kamp staat in het teken van leuke buitenactiviteiten, zoals vuur maken of natuuronderzoek doen. De kampen zijn in de voorjaars-, zomer- en herfstvakanties. De kinderen die meegaan op kamp kunnen de Nederlandse natuur dus in ieder seizoen leren kennen. Zo ook afgelopen meivakantie in de Soester Duinen. 

Samen met Harry en Tanneke, twee leden van de scholenwerkgroep van IVN Eemland, 29 kinderen én de leiding, liepen we naar stuifzandgebied De Korte Duinen voor een natuurexcursie. We vertrekken vanaf scoutinggebouw Mondriaan in Amersfoort. Het natuuronderzoek kan meteen beginnen, op de helft van de route komen we namelijk al een heidegebied tegen. Hier pakt Harry zijn grondboor en laat zien hoe de bodem onder een heideveld eruitziet. Alle kinderen (en leiding) luisteren aandachtig naar het verborgen verhaal van de podzolbodem. Vol verbazing bewondert iedereen de bijzondere kleuren die in de bodem verscholen zitten. Daarmee is het enthousiasme voor de grondboor aangewakkerd, aan vrijwilligers voor het boren dus geen gebrek. 

Een korte wandeling later is het tijd voor een tussenstop bij een vennetje. Uit de rugzakken komen grote schepnetten, onderzoeksbakjes en zoekkaarten tevoorschijn. We hebben een flinke vangst: een kikker, een paar libellenlarven en een zonnende zandhagedis. Zo’n klein watertje blijkt dus vol met leven te zitten, leren de kinderen. Na het terugzetten van de laatste waterbeestjes gaat de excursie door. We lopen naar het hoogtepunt van de tocht, de stuifduinen. Hier vertelt Tanneke een verhaal over ijskoude gletsjers die het landschap veranderden en de keiharde wind die vrij spel had op het zand dat na het smelten achterbleef.

Nog steeds zijn de stuifduinen een barre plek om in te overleven, maar de natuur vindt altijd een weg. Zo groeit er veel zandzegge. De zegge kan goed tegen droogte en zet zich met lange wortelnetwerken (goed te zien in de foto) vast in het zand. ‘Zo begint het’, vertelt Tanneke, ‘na de zegge komen er bomen en struiken, zoals de berk of de den. Dan groeit het stuifzand weer dicht.’ Dat we een pluimje zandzegge uit het zand haalden was dus niet erg, het helpt het stuifzand juist te bestaan. Het stuifduin blijkt niet alleen een indrukwekkend stukje landschap, maar ook de ideale zandbak. Zo eindigde een leerzame dag met een hele boel enthousiaste kinderen omringd door imposante zandkastelen.

Lijkt het jou ook leuk om mee te gaan als natuurontdekker of leiding op een kamp van IVN Natuurontdekkers? Kijk dan op www.natuurontdekkers.nl. Of misschien wil je ook een keer mee met de enthousiaste vrijwilligers van IVN Eemland? Kijk hiervoor op hun afdelingswebsite. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina