2500 Groningse schoolkinderen doen mee met ‘Week van de Schooltuin’

Groningen 17 mei 2023

‘De schooltuin is een essentieel onderdeel van de school’

Van 22 tot en met 26 mei vindt de tweede ‘Week van de Schooltuin’ plaats. In de provincie Groningen doen zo’n 2500 basisschoolleerlingen mee aan deze speciale week, waarin kinderen leren hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere samenleving. ‘Zelf groente kunnen kweken, draagt bij aan een gezonde en natuurbewuste generatie,’ stelt projectleider Arjan Klopstra.

Over heel het land zullen de komende week bijna 50.000 kinderen met schooltuinieren aan de slag gaan. Deelnemende scholen, waarvan nu eenmaal niet alle juffen en meesters van nature groene vingers hebben, ontvangen ter inspiratie een lesbrief. Ook kunnen zij hulp vragen aan ondersteuners in de buurt, die al vele jaren ervaring hebben met het schooltuinieren.

Voor Groningse scholen ontwikkelde IVN Noord aanvullend een speciale lesbrief over het belang van insecten en een gezonde bodem, volop tips en inspiratie om met een school- of moestuin aan de slag te gaan. Deze konden ze aanvragen en de eerste 50 aanmeldingen kregen gratis een insectenhotel en zaden voor eetbare bloemen.

Record zaadjes zaaien

Het motto van de tweede editie van de Week van de Schooltuin is: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en moestuincoaches zullen deze week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.

‘Elk kind een schooltuin’

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten vinden dat ieder kind op de basisschool aan de slag zou moeten kunnen in een schooltuin. Uit onderzoek van DUO (2021) blijkt echter dat slechts één op de vijf leerkrachten met hun klas een schooltuin heeft. Hoewel het merendeel van de leerkrachten aangeeft wel te willen schooltuinieren, ziet zij hiertoe geen mogelijkheden. Ook heeft slechts een kwart van de basisscholen in ons land schooltuinieren opgenomen als onderdeel van het onderwijsprogramma. ‘Daarin moet echt verandering komen. De schooltuin is een essentieel onderdeel van de school,’ stelt Klopstra, die de belangstelling voor de schooltuin bij scholen en gemeenten het afgelopen jaar wel zag groeien.

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).

Meer informatie over de Week van de Schooltuin, hoe je kan meedoen als school of als partner, welke activiteiten er zijn en over de Gouden Wortel-verkiezing, is te vinden op alliantieschooltuinen.nl/week-van-de-schooltuin

Ontdek meer over

Deel deze pagina