Uitreiking certificaten aan de nieuwe gastheren en gastvrouwen van Berkelland

Uitreiking certificaten aan de nieuwe gastheren en gastvrouwen van Berkelland

Gelderland 16 november 2021

Sinds 8 november is Berkelland 19 gastheren en gastvrouwen rijker. Een bijzondere titel die de ondernemers in en rondom dit gebied dragen na het afronden van de Gastheerschapscursus van IVN Natuureducatie. De horeca- en recreatieondernemers ontvingen na de corona-proof excursie over de Needse Berg hun certificaat en gevelbordje uit handen van wethouder Gerda ter Denge.

In februari werd de aftrap gegeven voor een nieuwe cursusreeks van Gastheren van het Landschap Berkelland. De ondernemers maakten in vijf bijeenkomsten kennis met elkaar en de bijzondere natuur en landschap van het gebied. Gastheren en -vrouwen bieden hun gasten een unieke natuurbelevenis door de kennis die zij hebben van het gebied. Tijdens de cursus kwamen de ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie, flora en fauna van Berkelland aan bod, evenals het toeristisch-recreatieve product. Ook werd tijdens een excursie onder leiding van een IVN gids al het geleerde in de praktijk bekeken. De cursisten kijken terug op een geslaagde cursus: “Ik weet mijn bezoekers nu de verhalen van het landschap te vertellen. Je gaat daardoor toch op een andere manier naar het landschap kijken waardoor de omgeving veel meer gaat leven”, aldus een van de cursisten.

Al 38 gastheren en gastvrouwen in Berkelland

“De cursus is een prachtig initiatief. Enthousiaste en goed geïnformeerde ondernemers uit de vrijetijdssector kunnen bezoekers vanaf nu het verhaal van het landschap in Berkelland vertellen. Ze bieden bezoekers een extra belevenis en brengen hierdoor een prachtige ode uit aan ons mooie landschap”, aldus wethouder Ter Denge. De cursus bestaat in totaal uit zes bijeenkomsten. De ondernemers komen volgend voorjaar nog samen voor een terugkomdag.

Op dit moment zijn 38 ondernemers uit Berkelland gecertificeerd als Gastheer/Gastvrouw van het Landschap. De ondernemers sluiten zich aan bij een netwerk van ruim 2.400 recreatieondernemers in Nederland. Gastheer/Gastvrouw van het Landschap Berkelland word georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van de gemeente Berkelland. Hiervoor werken zij samen met gebiedspartijen met regionale kennis zoals Buro Collou Landschapsontwerp, RAAP Archeologie, Waterschap Rijn en IJssel en vrijwilligers van IVN Oost-Achterhoek en IVN Noord-Midden Achterhoek.

Deel deze pagina