Gelderland
Natuur in de Buurt
maandag06dec2021

Terugblik plantdag Tiny Forest Het Kleine Woud

Leerlingen van basisschool De Kleine Wereld en buurtbewoners hebben woensdag 1 december samen met IVN Natuureducatie Tiny Forest Het Kleine Woud aangeplant op het veld voor de school in de Nijmeegse wijk Grootstal. In totaal gingen er 650 boompjes de grond van 36 verschillende soorten inheemse bomen en struiken.

Startsein door klimaatburgemeester

Klimaatburgemeester Floor Basten gaf samen met schooldirecteur Judith Heijmans het startsein voor de plantdag door de naam van het Tiny Forest te onthullen ‘Het Kleine Woud’. Jack Verbeet, leerling uit groep vier, was blij verrast: “Die naam heb ik samen met mijn moeder bedacht!”. De Klimaatburgemeester en juf Marloes ten Haaken plantten de eerste boom en daarna waren de leerlingen aan de beurt.  Juf Marloes: “Wij willen graag een groene school zijn. We gaan het schoolplein vergroenen en we werken we in de moestuin. Door het Tiny Forest hebben we nog meer mogelijkheden voor buitenles en kunnen leerlingen leren in en van de natuur”.    

Leerlingen als boswachter

De leerlingen hebben straks een belangrijke rol in het Tiny Forest. Ze worden boswachter van hun eigen bos. Ze zorgen deels voor het beheer van het bos, onderzoeken wat er allemaal in het bos leeft en groeit of vertellen anderen over het bos. Tijdens de plantdag brachten de oudere leerlingen dat meteen in praktijk door jongere klassen rond te leiden langs het avonturenpas en het bosje in wording.

Vier mini-bossen in Nijmegen

Tiny Forest Grootstal is een initiatief van Werkgroep Grootstal Groen en basisschool De Kleine Wereld, ondersteund door IVN Natuureducatie, Stadstuin de Groene Schakel, De Bastei, gemeente Nijmegen en met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. Het is het vierde Tiny Forest in de openbare ruimte van Nijmegen, na het Wolfsbosje, Het Biezenbos en De Tovertuin in Lent.   

Iedere buurt een Tiny Forest

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag.

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Meer lezen?

Meisje laat met een grote glimlach haar modderige handen zien na het bomen planten in het Tiny Forest. ​​​​​​​

Twee hoveniers laten leerlingen zien hoe je een boompje plant. Er is een gat gegraven in zwarte aarde en ze houden een klein boompje met kale wortel vast. Een haagbeuk heeft een label met daarop de tekst Floor Basten Klimaatburgemeester geschreven

Een kleine jongen loopt gebukt door een rioolbuis naar de rest van zijn klas toe. Zij bekijken het Tiny Forest in aanplant. De leerling die de naam voor het Tiny Forest heeft bedacht onthuld het Tiny Forest informatiebord. Zijn moeder en klimaatburgemeester kijken naar het bord waarop staat Tiny Forest Het Kleine Woud.