Tuin en moestuin

Gedeputeerde Harold Zoet opent Nationale Buitenlesdag in Gelderland met leerlingen van OBS Da Vinci Arnhem

Gelderland 9 april 2024

Vandaag is de Nationale Buitenlesdag, een initiatief waar IVN Natuureducatie, samen met Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, leerkrachten oproept om les te geven in de buitenlucht. Zo’n 12.000 leerlingen van 186 basisscholen door heel Gelderland krijgen deze week buitenles, waarbij de nadruk ligt op de herkomst van voedsel.

De feestelijke aftrap vond vanochtend plaats met de opening door Gedeputeerde van de provincie Gelderland Harold Zoet, samen met leerlingen van OBS Da Vinci Arnhem. Samen hebben zij een aardappel (pieper) geplant, aangezien de Buitenlesdag dit jaar in het teken staat van de aardappel.

Harold Zoet benadrukte het belang van deze educatieve initiatieven: “Mooi om te zien dat leerlingen met de buitenlesdag bezig zijn met de natuur en eten. Het is belangrijk dat kinderen leren waar hun voedsel vandaan komt. Zo krijgen ze meer waardering voor het eten op hun bord en voor de agrariërs die zich daar elke dag voor inzetten. De week van de schooltuin is een prachtig initiatief, want met een schooltuin kunnen leerlingen niet alleen de theorie leren, maar het eten met eigen ogen zien groeien. Buiten leren is gezond en leuk!”

 

Focus op de Aardappel: de Grote Pieperles

De Buitenlesdag valt dit jaar in de Week van de Schooltuin en staat in het teken van herkomst van voedsel. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen denkt dat de pieper aan een boom groeit. Om deze kloof in kennis te dichten, hebben IVN en de Alliantie Schooltuinen speciale lesmaterialen samengesteld. De leerlingen van groep 7 en 8 gaan vandaag aan de slag met deze “Grote Pieperles”. Voor OBS Da Vinci is deze dag de kick off van een jaarrond schooltuinprogramma. De school doet sinds dit jaar mee aan het programma van de gemeente, ondersteund door Natuurcentrum Arnhem, dat het mogelijk maakt dat elke school in Arnhem binnen een paar jaar over een schooltuin kan beschikken.

165 scholen in heel Gelderland hebben zich aangemeld om de pieperles te geven tijdens de Nationale Buitenlesdag op 9 april 2024. Het lesmateriaal is te vinden op de website van IVN Natuureducatie en kan ook de rest van het jaar gratis gedownload worden. Elke dag kan immers Buitenlesdag zijn!

Verbinding kinderen en natuur

IVN Natuureducatie organiseert deze negende editie van de Nationale Buitenlesdag, met als doel kinderen te verbinden met de natuur. De cijfers spreken voor zich: slechts 1 procent van de lessen vindt momenteel buiten plaats, terwijl onderzoek overtuigend aantoont dat buitenles een buitengewoon positieve invloed heeft op kinderen. IVN pleit ervoor dat minstens 25 procent van de lessen in de buitenlucht wordt gegeven. Het is hoog tijd om deze waardevolle vorm van educatie te omarmen en te integreren in het reguliere lesprogramma.

In samenwerking met partners, waaronder provincie Gelderland, werken IVN Natuureducatie, Jong Leren Eten en Alliantie Schooltuinen aan het realiseren van deze ambitie, met programma’s als de Buitenlesdag en de Week van de Schooltuin.
  

Ontdek meer over

Deel deze pagina