Leerlingen van De Lelie in Harderwijk planten hun eigen Proeftuin

Leerlingen van De Lelie in Harderwijk planten hun eigen Proeftuin

Gelderland 18 november 2022

VSO De Lelie in Harderwijk heeft sinds 17 november 2022 een Voedselbosje. De leerlingen plantten zelf het bosje op hun plein. Wethouder Marcel Companjen opende samen met IVN Natuureducatie en de leerlingenraad het Voedselbosje en onthulde daarbij de naam: Proeftuin De Lelie. Companjen is blij met het initiatief in Harderwijk en vindt vergroening van de schoolomgeving voor alle jeugd belangrijk.

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar De Lelie zelf mee aan de slag gaat.

Een bosje om van te eten

Na een korte uitleg van hovenier Marjan Deurloo, hovenier bij Juffie in ‘t Groen, mochten de leerlingen de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De tieners wisten daar wel raad mee. Elke klas had in een mum van tijd hun deel van het werk gedaan. Na het planten kregen de klassen een workshop over zelf thee maken van verse plantjes.

Directeur Henk Kremer is enthousiast over het bosje: “Dit is echt een verrijking van ons onderwijs. Leerlingen leren het best als ze iets zelf kunnen doen en beleven.” Wethouder Marcel Companjen vult aan dat hij erg blij is met minder tegels en meer groen. “De Lelie is natuurrijk en klimaatbestendig bezig. Daar zijn wij als gemeente trots op. Ik kom graag een keertje terug om zelfgemaakte appelmoes te proeven van jullie eigen appels.”

 

voedselbos HARDERWIJKWethouder Marcel Companjen opent samen met een leerling de Proeftuin door onthulling van het bord.

 

voedselbos HARDERWIJKDe eerste boom gaat de grond in. Vlnr stagecoordinator Gerdien Stam, hovenier Marjan Deurloo, een leerling en wethouder Companjen

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar 6 Voedselbosjes aan in Gelderland. Gemeentes die ook een Voedselbosje willen, kunnen zich melden. 

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Harderwijk is een samenwerking van IVN met de gemeente Harderwijk, Juffie in ’t Groen en De Lelie.

Deel deze pagina