Leerlingen van basisschool Het Talent plantten Tiny Forest aan in park Laauwik

Leerlingen van basisschool Het Talent plantten Tiny Forest aan in park Laauwik

Gelderland 24 november 2021

Leerlingen van basisschool Het Talent hebben vandaag samen met IVN Natuureducatie Tiny Forest ‘De Tovertuin’ aangeplant in park Laauwik, aan het notenlaantje. In totaal gingen er zo’n 650 boompjes de grond in. ‘Ik heb wel 16 bomen geplant!”, zegt een leerling trots, ‘Ik ga na schooltijd het bosje aan mijn ouders laten zien’. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen kinderen van Het Talent en De Verwondering straks les en kunnen ze volop spelen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Tiny Forest

Leren en spelen in het groen

De leerlingen hebben straks een belangrijke rol in het Tiny Forest. Ze worden boswachter van hun eigen bos. Ze zorgen deels voor het beheer van het bos, onderzoeken wat er allemaal in het bos leeft en groeit of vertellen anderen over het bos. Leerkracht Mandy van Teffelen van Het Talent: ‘Elke leerling mag één boompje adopteren. Die hebben ze zelf geplant, een naam gegeven en ze hebben er een bomenpaspoort voor ingevuld. Je ziet nu al dat de leerlingen zich heel erg verbonden voelen met hun bosje.’ Dat bevestigt een leerling: ‘Nu kan ik altijd naar mijn boom gaan kijken.’   

Startschot

Suzanne Herder en Jolanda Hoefnagel wonen in de buurt en zijn moeders van leerlingen op Het Talent. Zij hebben samen het initiatief genomen voor het Tiny Forest. Jolanda: ‘We zijn al ruim twee jaar bezig met de voorbereidingen en dat was niet altijd makkelijk. Nu is het werkelijkheid en kan het uitgroeien tot een mooie natuurlijke plek.’ Samen met wethouder Velthuis gaven zij het startschot voor de plantdag door de eerste boom te planten. Wethouder Velthuis: ‘Ik heb als kind veel bomen geplant. Leren doe je niet alleen in het klaslokaal, maar juist ook in het echt. Uit mijn eigen ervaring weet ik: dat blijft je voor altijd bij. Participatie met de buurt bij dit soort projecten is belangrijk. Dat niet alleen de gemeente, maar ook inwoners, zorgen voor meer natuur.’ De leerlingen van Unit Bruin van het Talent hadden ook nog een cadeau voor de wethouder: een mooi gedicht geschreven op zelfgemaakt papier.

tinyforest

Vier mini-bossen in Nijmegen

Tiny Forest De Tovertuin is het derde Tiny Forest van de gemeente Nijmegen. Twee jaar geleden zijn Het Biezenbos en Wolfsbosje aangeplant in Nijmegen-West langs de Energieweg. Op 1 december gaat het vierde Tiny Forest in Grootstal de grond in. Leerlingen van basisschool de Kleine Wereld zorgen voor de aanplant.  

Iedere buurt een Tiny Forest

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag.

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Deel deze pagina