Gelderland
Kind & Natuur
dinsdag05apr2022

Leerlingen De Rank Lochem aan de slag met Klimaatproof plein

Hoera, het is Nationale Buitenlesdag! Groep 6 en 7 van basisschool De Rank in Lochem gingen vandaag ook buiten aan de slag. Met de thema-les ‘Hoe klimaatproof is julie schoolplein’ leerden de leerlingen alles over klimaatadaptie. Is hun schoolplein bestand tegen plensbuien en bloedhete zomers?

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde hebben grote gevolgen voor mens en natuur. Door aanpassingen te doen in onze omgeving, kunnen we ons klaar maken voor het klimaat van morgen. Gemeente Lochem vroeg groep 6 en 7 van De Rank om hulp: Kunnen de leerlingen helpen om Lochem groener en klimaatbestendiger te maken?

Op deze regenachtige Buitenlesdag met een schoolplein vol plassen water gingen de leerlingen op onderzoek uit. Is hun schoolplein bestand tegen regenwater of de hete zon? Daar was duidelijk verbetering mogelijkveel te veel tegels!” besloten de leerlingen al snel.
 


Advies aan de Gemeente Lochem
 

Wethouder Robert Bosch van de Gemeente Lochem bracht een 'virtueel' bezoek tijdens de Buitenlesdag en vroeg naar de ideeën van de kinderen over hun eigen tuin, straat én schoolplein.
Als het aan de leerlingen ligt komen er veel groene daken bij, bijvoorbeeld op schuren. En natuurlijk minder tegels: “Kunnen we op het voetbalveldje geen gras leggen in plaats van tegels?”.


Buitenlesdag Lochem
Buitenlesdag De Rank Lochem
 

Nationale Buitenlesdag


Op dit moment vindt in heel Nederland gemiddeld slechts 1% van de lessen buiten plaats. Nationale Buitenlesdag inspireert leerkrachten om meer naar buiten te gaan met de klas. Buiten spelen en leren draagt bij aan de leerprestaties, natuurbeleving en de gezondheid van kinderen.  De les ‘Hoe klimaatproof is jullie plein?’ is een initiatief van IVN Natuureducatie, Jantje Beton en Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO). Deze les is ontwikkeld door IVN Gelderland in opdracht van en in samenwerking met provincie Gelderland.