Buurt vergroenen

Leerlingen Jozefschool in Elden nemen groen schoolplein in gebruik

Gelderland 10 februari 2023

Het is een feestelijke dag op de Jozefschool in Elden: vandaag is hun vernieuwde ‘Natuurlijk, natuurrijk schoolplein’ officieel geopend met kinderen, ouders, leerkrachten en sponsoren. De Jozefschool kon hun plein vergroenen mede dankzij de subsidie ‘Natuurrijke Schoolomgeving’ aangeboden door IVN Natuureducatie, mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Met het doorknippen van het groene lint door leerlingen van groep 8 en schooldirecteur Marjolein Berg werd het nieuwe groene schoolplein in Elden geopend. Het voorheen betegelde schoolplein van de Jozefschool heeft een grote make-over gekregen. Samen met leerlingen is een ontwerp gemaakt voor het groene schoolplein. Ruim 500 m2 aan tegels heeft plaatsgemaakt voor bloemen, planten, houtsnippers en zand. Er zijn verschillende zones met bosplantsoen, waar de leerlingen straks doorheen kunnen struinen of op ontdekkingstocht kunnen. De kinderen van de Jozefschool zijn nu al heel tevreden met het nieuwe plein: “Het plein is nu veel leuker dan het oude plein, want we kunnen veel meer soorten spelletjes doen”.

Subsidie ‘Natuurrijke Schoolomgeving’

De verbouwing van het schoolplein werd financieel ondersteund door onder andere de subsidie ‘Natuurrijke Schoolomgeving’. Deze werd in het voorjaar van 2022 aangeboden door IVN Natuureducatie, mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. “Met deze ondersteuning hebben we de inheemse bomen en plantensoorten kunnen aanschaffen om het plein te vergroenen”, aldus de leerkrachten.

Naast de Jozefschool ontvingen nog 14 scholen in heel Gelderland de subsidie. Hiermee konden zij beplanting kopen die specifiek gericht is op het bevorderen van de biodiversiteit. Daarnaast kregen alle scholen tips en begeleiding in het geven van buitenlessen. IVN is voornemens in 2023 een nieuwe selectieronde starten waardoor nog meer scholen in Gelderland hun plein en lessen kunnen vergroenen.

Groene revolutie op het schoolplein

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, waarvan een groot deel van de tijd binnen op een stoel. En dat terwijl kinderen gezonder, fitter, creatiever zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Ook kan een groen schoolplein een bijdrage leveren aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. IVN Natuureducatie pleit daarom voor een groene revolutie op het schoolplein en begeleidt scholen in de aanleg en het gebruik van hun groene plein.

Ontdek meer over

Deel deze pagina