Gelderland
Jongeren
woensdag06jul2022

Jongeren adviseren gemeente Montferland over biodiversiteit

Gemeente Montferland heeft prachtige natuurgebieden. Heuvelachtig bosgebied, omzoomd door uitgestrekte akkers en landerijen, het leefgebied van o.a. de steenuil en de patrijs. Helaas staat hier, net als op veel andere plekken, de natuur onder druk. Om de biodiversiteit te versterken heeft de gemeente Montferland leerlingen van het Houtkampcollege in Doetinchem om hulp gevraagd. Hoe verbeteren we de leefomgeving van deze diersoorten? Gisterenmiddag presenteerden de leerlingen creatieve ideeën en adviezen aan hun opdrachtgever.
 

De biodiversiteit neemt wereldwijd af. Ook in de groene gemeente Montferland. Gelukkig kunnen we samen werken aan het herstel van de biodiversiteit. Afgelopen periode hebben zo’n 50 havo brugklassers van het Houtkampcollege hard gewerkt aan het vraagstuk van de gemeente Montferland. De leerlingen hebben zich verdiept in de steenuil en de patrijs. Ze onderzochten wat de soorten nodig hebben, of dat te vinden is de gemeente en hoe je verschillende doelgroepen in actie kunt laten komen voor deze soorten.

Onderzoek en veldwerk

Voor dit project zijn de leerlingen op excursie gegaan naar het Bergherbos in Beek. Daar hebben ze onder begeleiding van natuurgidsen van IVN Oude IJsselstreek en Paradijs voor de Patrijs het landschap onderzocht, waardoor ze meer te weten kwamen over het leefgebied van de steenuil en de patrijs. De leerlingen ontdekten de ontstaansgeschiedenis van het gebied, bekeken de bloemrijke akkerranden, de keverbank en nestgelegenheden voor de patrijs. Ook werd er een drone demonstratie gegeven om te laten dien hoe je de nesten van de patrijs kunt detecteren.

JAB Montferland
Ideeën gepresenteerd

Tijdens de eindpresentatie op dinsdag 5 juli presenteerden de jongerenadviseurs hun onderzoek en advies aan de jury, bestaande uit gemeentemedewerkers en natuurgidsen. Dit deden de jongeren in de vorm van een presentatiemarkt waarbij de jury langs de groepjes kon lopen om te luisteren, vragen te stellen en te beoordelen. De leerlingen bedachten creatieve oplossingen en formuleerden praktische tips. Waterbakken voor de patrijs, zodat deze niet zonder water komt te zitten als er geen dauw te vinden is. Zaadjes machines om meer bloemen te zaaien, goed voor insecten en daarom ook weer voor de patrijs en de steenuil. Een winactie via social media om jongeren te bereiken, Freek Vonk voor een groter bereik. Workshops nestkasten maken voor de steenuil en die op goede plekken ophangen. ‘Ik ben onder de indruk van jullie adviezen en ideeën, jullie hebben echt je best gedaan!’ aldus jurylid Renate Meiland van gemeente Montferland. ‘We gaan als gemeente kijken wat we hier verder mee kunnen doen. Wat daar uit komt laat ik jullie graag weten. En misschien kunnen we jullie hulp daar wel weer bij gebruiken!’

JAB Montferland

Jongeren Adviesbureau Achterhoek

Het project in de gemeente Montferland is onderdeel van het IVN Jongeren Adviesbureau Achterhoek: meer dan 750 jongeren uit de Achterhoek van acht VO en MBO scholen adviseren bestuurders en organisaties over een lokaal vraagstuk rondom biodiversiteit. IVN Jongeren Adviesbureau – Achterhoek word georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van de Provincie Gelderland en is onderdeel van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland. Met dank aan Andre Hendriksen (Paradijs voor de Patrijs), Joop Willemsen (IVN Natuureducatie).