Gelderland
Jongeren
maandag11apr2022

IVN Green Educators aan de slag tijdens Nationale Buitenlesdag

Natuur en klimaat staat bij veel jongeren hoog op de agenda. En daar blijft het niet bij, ze komen ook in actie. Bijvoorbeeld als Green Educator! Tijdens de Nationale Buitenlesdag op 5 april 2022 hebben Green Educators op verschillende basisscholen in Gelderland een buitenles gegeven.

Op deze dinsdagochtend geven Green Educators Maaike Otten en Jennifer Willems de buitenles ‘Hoe klimaatproof is jullie schoolplein?’ aan groep 6 en 7 van basisschool De Rank in Lochem. “Vandaag heb ik de kinderen lesgegeven over de gevolgen van klimaatverandering en wat zij daar zelf op school en thuis aan kunnen doen”, aldus Maaike.  

Aan de hand van verschillende proefjes onderzoeken de leerlingen welke gevolgen klimaatverandering heeft voor hun schoolplein en omgeving.  Daarna bedenken de leerlingen met hulp van de Green Educators verschillende acties om de omgeving beter bestand te maken tegen het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld door meer groene plekken te maken: “Kunnen we op het dak van school dan ook planten zetten?”

De Green edcuators vonden het erg leuk om de kinderen bij de proefjes te begeleiden. Maaike: “Het is super leuk om te horen hoe alle kinderen met hele verschillende creatieve oplossingen komen. Van minder tegels in de buurt en meer groene daken tot een ondergronds leidingsysteem om slootwater te gebruiken voor het sproeien van de tuin.”

Buitenlesdag De Rank Lochem

Wie zijn de Green Educators?

De Green Educators is een club jongeren in Gelderland die zich inzetten voor natuureducatie tijdens verschillende groene evenementen zoals de buitenlesdag of slootjesdagen. Door verschillende trainingen en met de begeleiding van een persoonlijke buddy zijn zij klaargestoomd om vol zelfvertrouwen zelf buitenlessen te geven. 
Ook de buddy’s kregen energie van deze dag: “Het is fantastisch om jongeren zo enthousiast aan de gang te zien!” Zeggen Karen en Ineke van IVN NMA. Zij zouden de Green educators graag nog vaker in actie willen zien.

Jennifer ging vandaag voor de eerste keer aan de slag gegaan als Green Educator: “Ik houd zelf ontzettend van natuur en het leek mij leuk ook anderen hiervoor te inspireren. Door kinderen meer te leren over de natuur, hoop ik dat zij er later ook zelf zorg voor zullen dragen. Ik raad het 100% aan om je in te schrijven als Green Educator.”

Green Educators

Wil jij ook Green Educator worden?

Word jij ook enthousiast van de verhalen van Maaike en Jennifer?  Ben je gek op natuur en lijkt het je leuk om kinderen buitenles geven? Ben jij tussen de 18-35 jaar en houd jij van vertellen? Dan lijkt je het misschien wel leuk om je vrijwillig in te zetten als Green Educator in Gelderland.

De Green Educators gaan regelmatig op pad. Bijvoorbeeld tijdens de Slootjesdagen op 10 t/m 12 juni 2022. Wil jij op de hoogte blijven of je inschrijven als Green Educator?

 

Meld je hier aan om op de hoogte te blijven.

 


Met dank aan alle Buddies van IVN Noord-Midden Achterhoek, Ede, RijnWaal, Rijk van Nijmegen en NME de Liemers die de Green Educators hebben begeleid bij hun eerste buitenles in Gelderland.