Een Tiny Forest in je achtertuin? Biodiversiteit

Gelderlanders planten Tiny Forest in eigen achtertuin.

Gelderland 17 april 2023

Veertien Gelderlanders gingen dit voorjaar samen met IVN een ultiem doe-het-zelfproject in eigen tuin aan: het planten van een Tiny Forest! Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversitei stimuleert. Een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren en natuurlijk ook voor mensen. De deelnemers hebben in totaal maar liefst 5800 m2 aan nieuw bos geplant.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos van ten minste 100 m2. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving. Door heel Nederland zijn de afgelopen jaren al honderden Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten en bedrijven.

Tiny Forest in eigen tuin

In Gelderland krijgen ook particulieren de kans een eigen bos aan te leggen door de succesvolle subsidieregeling ‘Een Tiny Forest in je Gelderse achtertuin‘. In het voorjaar van 2022 konden geïnteresseerden hun plan insturen. Uit alle ingestuurde plannen, werden 14 Gelderlanders geselecteerd. Zij ontvingen de subsidie om de inheemse bomen aan te schaffen, deden een cursus in de Tiny Forest plantmethode en gingen aan de slag in eigen tuin.

14 nieuwe bossen in Gelderland

Inmiddels hebben de veertien deelnemers hun bos aangeplant: bij elkaar maar liefst 5800 m2 aan nieuw inheems en biodivers bos.  “Ze gaan hier bij mij aan de ene kant van de tuin bouwen en aan de andere kant ook. En toen dacht ik: daar kan wel wat groen bij als tegenhanger”, verklaart Dirk Vreman zijn deelname aan het project.

De bossen niet alleen voor eigen gebruik. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat ook anderen kunnen genieten van deze nieuwe stukjes natuur. Dat kan bijvoorbeeld tijdens Open Tuinendag of door het organiseren van een bosfeest tijdens Fête de la Nature. Bij Dirk kunnen ook de buren al meegenieten: “Voor mijn verjaardag hebben de buren samen een bankje aangeschaft voor in het Tiny Forest, schitterend.”

Bekijk de Tiny Forest in de tuin van Dirk Vreman en Marije Krajenbrink van Omroep Gelderland.

 

Wil jij ook een Tiny Forest in eigen tuin?

Deze subsidie werd in het voorjaar van 2022 voor de derde keer in Gelderland aangeboden door IVN Gelderland, mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Door de drie selectierondes konden al meer dan 60 particulieren een Tiny Forest aanleggen in hun eigen tuin.

IVN Gelderland is voornemens in 2023 een nieuwe selectieronde starten waardoor nog meer Gelderlanders een bos kunnen planten in hun tuin. Waar planten, dieren en mensen van kunnen genieten! Op de hoogte blijven van deze subsidie kan via onderstaande knop.

 

Op de hoogte blijven

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina