Arnhemse leerlingen willen een klimaatproof plein en wijk

Arnhemse leerlingen willen een klimaatproof plein en wijk

Gelderland 2 maart 2022

Op 21 februari kwam Cathelijne Bouwkamp, wethouder Groen en Klimaat op bezoek bij leerlingen van basisschool de Laarhorst in Arnhem met een hulpvraag. Kunnen de leerlingen helpen om Arnhem groener en klimaatbestendiger te maken?

De oproep was onderdeel van een nieuwe les van IVN Natuureducatie: Hoe klimaatproof is jullie plein? De vraag werd serieus opgepakt en met plattegronden ingetekend. De leerlingen bedachten acties voor hun eigen plein, maar ook voor de omliggende wijk. “Het is best wel grijs hier, dat kan allemaal wel wat groener” aldus een leerling over de Laar-Oost.

Schoolplein onder water na heftige regen

Stenen eruit, planten erin!

Op een zeer regenachtige maandagochtend met een schoolplein vol plassen water ging groep 6 van de Laarhorst op onderzoek uit. Is hun schoolplein bestand tegen plensbuien en bloedhete zomers? Daar was duidelijk verbetering mogelijk. “Wij doen op school stenen eruit en planten erin!” aldus een leerling die zag dat het water op tegels blijft staan. Als het aan de leerlingen ligt, worden er bomen geplant en komen er veel groene daken en groene gevels in de wijk.

Linda IJmker; projectleider IVN Natuureducatie; “Elk kind heeft recht heeft op natuur dichtbij, zodat het in het groen kan spelen, leren en opgroeien. Gemeenten spelen daarin een hele belangrijke rol. Groene schoolpleinen en natuurinclusieve buurten dragen niet alleen bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, maar maken kinderen bewezen slimmer, creatiever en fitter. Kinderen mogen nog niet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar met de les ‘Hoe klimaatproof is jullie plein’ geven we hen zelf het woord over deze onderwerpen.“

Wethouder Cathelijne Bouwkamp in gesprek met leerlingen de Laarhorst over klimaatadaptatie en natuur

Klimaatproof schoolpleinen door heel Nederland  

Op 5 april vind de Nationale buitenlesdag plaats. Scholen in heel Nederland worden opgeroepen om net als de Laarhorst op deze dag te onderzoeken hoe klimaatproof hun schoolplein is. En om de resultaten te delen in een brief aan de nieuwe gemeenteraad, want de verkiezingen zijn dan net geweest, zodat duidelijk is welke acties de kinderen graag in hun wijk zien. De les is gratis te downloaden via deze link.

 Leerlingen de laarhorst laten hun ideeen zien voor een klimaatproof plein en wijk

In Arnhem zijn alle tekeningen en plattegronden door de wethouder meegenomen om te kijken of er op korte termijn al verbeteringen mogelijk zijn in de wijk. De Laarhorst heeft een ontwerp klaar voor nog meer speelvariatie, buitenles en groen op het eigen plein welke samen met ouders, gemeente, Dolmans Landscaping B.V en Natuurcentrum Arnhem wordt gerealiseerd.

IJmker: “Hoe mooi zou het zijn om samen met de leerlingen en wijkbewoners van De Laar-Oost meer bomen in de wijk te planten. Bijvoorbeeld via een Tiny Forest; een inheems minibosje ter grootte van een tennisveld met wel 600 boompjes en struiken. Gemeente Arnhem is partner van IVN in een Europese aanvraag om 59 van deze buurtbosjes mogelijk te maken, waaronder drie in Arnhem. Half april weten we of dit doorgaat.“  

De les ‘Hoe klimaatproof is jullie plein?’ is een initiatief van IVN Natuureducatie, Jantje Beton en Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO). Deze les is ontwikkeld door IVN Gelderland in opdracht van en in samenwerking met provincie Gelderland. Met dank aan: Natuurcentrum Arnhem, de Hortus Harderwijk, JongIVN Gelderland, Bezoekerscentrum de Grote Rivieren.

Foto’s gemaakt door Rinus Baak 

Deel deze pagina