23 nieuwe moestuincoaches opgeleid in Gelderland

Gelderland 20 april 2023

Op woensdag 19 april 2023 hebben 23 moestuincoaches uit Gelderland hun opleiding succesvol afgerond. Wethouder Elvira Schepers-Janssen van de gemeente Winterswijk reikte de certificaten uit aan de ‘afgestudeerde’ moestuincoaches. Met dit bewijs van hun kwaliteit kunnen zij nu aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang, of mbo.

De opleiding tot moestuincoach

In een 4-daagse cursus hebben de moestuincoaches geleerd hoe een natuurlijke schoolmoestuin wordt opgezet en aangelegd. Ze gingen aan de slag met het inrichten van de moestuin als waardevolle aanwinst voor de hele school. Ook  leerden ze  hoe je de jonge leerlingentuiniers coacht naar een succesvolle moestuinervaring. Belangrijke onderdelen van de opleiding waren het maken van een jaarrond teeltplan en het verzorgen van een gastles op school.

Eén van de coaches nam een kleutergroep mee naar de tuin: “Ze waren zeer geïnteresseerd en toen de aandacht verslapte liet ik ze lieveheersbeestjes bekijken en tuinkers proeven. Ze waren één en al verwondering en verbazing”.

Er is geoefend met verschillende werkvormen van zaaien tot het verwerken en proeven van de oogst. “Ik doe het voor die jongen, die trots aan zijn moeder vertelt dat hij nu wel radijsjes lust omdat hij ze zelf heeft laten groeien”, vertelt een kersverse coach. Waardevolle lessen in de moestuin dus.

 

Elke school een schoolmoestuin: waarom schooltuinieren zo belangrijk is!

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Ze gaan meer proeven en uitproberen en zo wordt spelenderwijs aan smaakontwikkeling gewerkt. Bovendien is het ontzettend leerzaam! Het is een geweldige belevenis om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. En die zelfgekweekte wortel wil je natuurlijk graag proeven. Daarnaast is het ook heerlijk om lekker buiten te zijn, te bewegen en te ontspannen. Van het buiten werken en spelen krijgen de kinderen veel energie; ze kunnen zich beter concentreren en leren ook nog eens allerlei sociale vaardigheden.

 

Wil jij ook een moestuincoach inzetten?

De Gelderse moestuincoaches staan klaar om scholen te helpen bij het moestuinieren en heel veel schooltuinen aan te leggen! Kun je ook wel wat hulp gebruiken bij het maken van een moestuinplan of zoek je een helpende hand bij de moestuinlessen op school? Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de Jong Leren Eten website een moestuincoach inschakelen.

Deze opleiding is aangeboden door Jong Leren Eten (JLE)-Gelderland, inhoudelijk verzorgd door IVN Gelderland en VELT.

Ontdek meer over

Deel deze pagina