Een Tiny Forest in je achtertuin?

Update 31 augustus: Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. 

IVN Gelderland zoekt twintig particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin!  Doe-het-zelf, maar niet alleen, want wij gaan je helpen. De ondersteuning bestaat onder andere uit een cursus Tiny Forest-plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest.

De afgelopen 2 jaar hebben we met ondersteuning van de provincie Gelderland al vijftig Tiny Forests in Gelderse achtertuinen kunnen realiseren. De subsidieregeling ‘Een Tiny Forest in je Gelderse achtertuin’ is nu weer beschikbaar! Tot 31 augustus 12.00 uur kan je je opgeven. Voor nogmaals 20 Tiny Forests zoeken we plantplaatsen en enthousiaste initiatiefnemers.

In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Er liggen er ondertussen al meer dan 250  waarvan 100  bij mensen in de achtertuin. IVN Gelderland wil meer mensen enthousiasmeren en helpen om hun droom te realiseren: een eigen Tiny Forest in de achtertuin. Wij willen inwoners van Gelderland zelf in staat stellen om Tiny Forests aan te leggen. Hiermee brengen we een stukje Nederlandse natuur terug in onze leefomgeving en kunnen inwoners en kinderen ervan genieten.

We zoeken twintig tuineigenaren die minimaal 100m2 Tiny Forest willen aanleggen tot en met maart 2023 en hun Tiny Forest gedeeltelijk of volledig willen openstellen voor publiek.  Samen met deze  twintig tuineigenaren zorgen we voor de aanleg van 2000m2 Tiny Forest in Gelderse tuinen en zorgen we voor de aanplant van 6000 inheemse bomen en struiken.

Welke ondersteuning krijg je van IVN Gelderland?


Over de subsidiebijdrage

We hanteren een vaststaand subsidiebedrag van 1650 euro. 1250 euro van de subsidie wordt uitbetaald aan de initiatiefnemer. 400 Euro van de subsidie ontvangt de initiatiefnemer in natura (cursusdag en materialen)  Deze bijdrage dekt ongeveer 65% van de totale kosten. Initiatiefnemers zorgen zelf voor de andere 35% van de kosten  (minimaal 900 euro). Met dit budget leg je minimaal 100m2 Tiny Forest in je tuin aan.

Na afronding van de cursus ontvang je 1000 euro van de subsidie. Na afronding van het planten worden documenten op ons.IVN gedeeld. Zodra deze binnen zijn (uiterlijk 31 maart 2022) ontvang je het resterende bedrag van de subsidie 250 euro.

Kom ik in aanmerking?

Woon je in Gelderland en wil jij een Tiny Forest in jouw achtertuin of tuin planten en deze later minimaal 3 jaar lang gedeeltelijk openbaar stellen?  Dan zijn we op zoek naar jou! Belangrijk is dat je voor eind maart 2023 kunt planten en dat je Tiny Forest minimaal 10 jaar mag blijven staan. In deze subsidieronde honoreren we alleen aanvragen van initiatiefnemers  die hun Tiny Forest aan bezoekers, klanten, cliënten of buren willen openstellen.

Check: is deze regeling iets voor mij?

Hieronder vind je de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor dit doe-het-zelfproject. Daarnaast vragen we een eigen investering in tijd en geld. Controleer daarom of je alle onderstaande vragen met ‘ja’ kan beantwoorden:

Criteria plantlocatie

Overige praktische criteria

Overige criteria delen en monitoring

We vinden het belangrijk dat Jouw Tiny Forest straks niet alleen privé gebruikt wordt, maar dat ook anderen kunnen genieten van de natuur in jouw Tiny Forest. Dat kan door bijvoorbeeld (beperkte) openstelling van het privé terrein, samenwerking met anderen in de omgeving (school, scouting, groene vrijwilligers, buurtvereniging), gebruik in bedrijfsvoering (cliënten, studenten, gasten kunnen er gebruik van maken). Deel bij indienen van je aanvraag jouw ideeën en laat concrete voorbeelden zien hoe je jouw Tiny Forest gedeeltelijk of volledig publiek toegankelijk kunt maken

Je bent bereid om als gekozen initiatiefnemer in de periode 2023-2025 de groei te monitoren en deel te nemen aan twee Nederlandse citizen science trajecten.

Tijdpad

Datum

Mijlpaal

6 juli 2022  Aanmeldingen particulieren Tiny Forest Gelderland open
31 augustus 2022 om 12.00 uur Aanmeldingen particulieren Tiny Forest Gelderland dicht
1 september 2022 Selectie particulieren bekend
3 september tot 9 september 2022 Thuiswerkopdracht (tijdsinvestering minimaal 6 uur)

13 september 2022

Cursusdag Tiny Forest in Nijmegen (10.00 – 17.00 uur)

15 september 2022

Uitbetaling voorschot subsidie

Einde maart 2023 Deadline planten Tiny Forest
15 april 2023 Uitbetaling overig subsidiebedrag of bij niet realisatie terugbetaling voorschot

 

Wil je alvast aan de slag of meer lezen over Tiny Forest?

IVN heeft animatiefilmpjes en een open-source handboek ontwikkeld over de Tiny Forest plantmethode. Kijk hier de filmpjes of download hier het Tiny Forest handboek.

Wil je meer weten over Tiny Forest? Geef je op voor de landelijke Natuur in de Buurt nieuwsbrief. Ben je benieuwd naar andere activiteiten van IVN Gelderland? Neem hier een kijkje.