Een Tiny Forest in je achtertuin?
Update 31 augustus: Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.
IVN Gelderland zoekt twintig particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar niet alleen, want wij gaan je helpen. De ondersteuning bestaat onder andere uit een cursus Tiny Forest-plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest.
De afgelopen 2 jaar hebben we met ondersteuning van de provincie Gelderland al vijftig Tiny Forests in Gelderse achtertuinen kunnen realiseren. De subsidieregeling ‘Een Tiny Forest in je Gelderse achtertuin’ is nu weer beschikbaar! Tot 31 augustus 12.00 uur kan je je opgeven. Voor nogmaals 20 Tiny Forests zoeken we plantplaatsen en enthousiaste initiatiefnemers.
In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Er liggen er ondertussen al meer dan 250 waarvan 100 bij mensen in de achtertuin. IVN Gelderland wil meer mensen enthousiasmeren en helpen om hun droom te realiseren: een eigen Tiny Forest in de achtertuin. Wij willen inwoners van Gelderland zelf in staat stellen om Tiny Forests aan te leggen. Hiermee brengen we een stukje Nederlandse natuur terug in onze leefomgeving en kunnen inwoners en kinderen ervan genieten.
We zoeken twintig tuineigenaren die minimaal 100m2 Tiny Forest willen aanleggen tot en met maart 2023 en hun Tiny Forest gedeeltelijk of volledig willen openstellen voor publiek. Samen met deze twintig tuineigenaren zorgen we voor de aanleg van 2000m2 Tiny Forest in Gelderse tuinen en zorgen we voor de aanplant van 6000 inheemse bomen en struiken.
Welke ondersteuning krijg je van IVN Gelderland?
-
Een cursusdag Tiny Forest-plantmethode op 13 september in Nijmegen (10.00-17.00 uur) uur) t.w.v .400 Euro
-
Voorbereidende thuiswerkopdrachten die als input dienen voor de cursusdag.
-
Cursusmap met daarin o.a. handboek plantmethode Tiny Forest en aanvullende materialen
-
Toegang tot onze online leergemeenschap Tiny Forest. Een terugkomdag begin april (facultatief, niet verplicht) Een financiële bijdrage van 1250 euro voor materiaalkosten (grondbewerking, bodemsupplementen en aanschaf boompjes).
-
Tip: we werken samen met Urgenda en hun campagne MeerBomenNu. Je kunt je eigen bijdrage (900 Euro) verlagen door tijdens een oogstdag in je eigen regio onder begeleiding van een MeerBomenNu oogstbegeleider inheemse bomen te oogsten en in je Tiny Forest te planten. Tijdens de cursusdag vertellen we je meer hierover.
Over de subsidiebijdrage
We hanteren een vaststaand subsidiebedrag van 1650 euro. 1250 euro van de subsidie wordt uitbetaald aan de initiatiefnemer. 400 Euro van de subsidie ontvangt de initiatiefnemer in natura (cursusdag en materialen) Deze bijdrage dekt ongeveer 65% van de totale kosten. Initiatiefnemers zorgen zelf voor de andere 35% van de kosten (minimaal 900 euro). Met dit budget leg je minimaal 100m2 Tiny Forest in je tuin aan.
Na afronding van de cursus ontvang je 1000 euro van de subsidie. Na afronding van het planten worden documenten op ons.IVN gedeeld. Zodra deze binnen zijn (uiterlijk 31 maart 2022) ontvang je het resterende bedrag van de subsidie 250 euro.
Kom ik in aanmerking?
Woon je in Gelderland en wil jij een Tiny Forest in jouw achtertuin of tuin planten en deze later minimaal 3 jaar lang gedeeltelijk openbaar stellen? Dan zijn we op zoek naar jou! Belangrijk is dat je voor eind maart 2023 kunt planten en dat je Tiny Forest minimaal 10 jaar mag blijven staan. In deze subsidieronde honoreren we alleen aanvragen van initiatiefnemers die hun Tiny Forest aan bezoekers, klanten, cliënten of buren willen openstellen.
Check: is deze regeling iets voor mij?
Hieronder vind je de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor dit doe-het-zelfproject. Daarnaast vragen we een eigen investering in tijd en geld. Controleer daarom of je alle onderstaande vragen met ‘ja’ kan beantwoorden:
Criteria plantlocatie
-
Je hebt een stuk grond van minimaal 100m2 beschikbaar voor jouw Tiny Forest. Het gaat om eigen grond of grond waarvan de eigenaar op moment van indienen van de aanvraag schriftelijke toestemming heeft gegeven en akkoord gaat met alle overige criteria
-
Je kunt de grond tot 1 meter diep bewerken. Dit is niet altijd, maar soms noodzakelijk. Je hoort pas tijdens de cursus n.a.v voorbereidende opdrachten hoe diep de bewerking nodig zal zijn.
-
Je kunt het Tiny Forest minimaal 10 jaar laten groeien.
Overige praktische criteria
-
Je kan op 13 september 2022 deelnemen aan de cursus Tiny Forest-plantmethode in Nijmegen.
-
Je bent bereid om naast de startsubsidie (1250 euro) die je van ons krijgt, zelf een investering (ongeveer 900 euro) te doen om het bosje volgens de Tiny Forest-plantmethode aan te leggen. Ga er vanuit dat je naast de bijdrage die je van ons krijgt, minimaal 35% van de totale kosten zelf zal moeten bijleggen.
-
Je gaat uiterlijk einde maart 2023 jouw Tiny Forest planten. Indien het Tiny Forest einde maart 2023 niet volledig is aangeplant, stort je het subsidievoorschot terug.
-
Je bent bereid om als gekozen initiatiefnemer gedurende het plantseizoen 20222-2023 actief deel te nemen aan de online leergemeenschap Tiny Forest Gelderland. Je deelt een voorfoto, plantenlijst, ontwerp en informatie over jouw bodemsoort via de Tiny Forest community voorafgaand aan de aanplant.
Overige criteria delen en monitoring
We vinden het belangrijk dat Jouw Tiny Forest straks niet alleen privé gebruikt wordt, maar dat ook anderen kunnen genieten van de natuur in jouw Tiny Forest. Dat kan door bijvoorbeeld (beperkte) openstelling van het privé terrein, samenwerking met anderen in de omgeving (school, scouting, groene vrijwilligers, buurtvereniging), gebruik in bedrijfsvoering (cliënten, studenten, gasten kunnen er gebruik van maken). Deel bij indienen van je aanvraag jouw ideeën en laat concrete voorbeelden zien hoe je jouw Tiny Forest gedeeltelijk of volledig publiek toegankelijk kunt maken
- Laat ons weten op welke manier je de omgeving gaat betrekken bij jouw Tiny Forest avontuur.
- Laat ons weten op welk moment je in 2023 een publieksactiviteit in jouw Tiny Forest organiseert: bijvoorbeeld op bijvoorbeeld op NL Doet (maart), Opentuinen dag (juni) burendag (september), Fête de de la Nature (september) of natuurwerkdag (november). Heb je een ander goed idee om mensen te betrekken bij jouw Tiny Forest? We horen het graag.
Je bent bereid om als gekozen initiatiefnemer in de periode 2023-2025 de groei te monitoren en deel te nemen aan twee Nederlandse citizen science trajecten.
- Gedurende drie jaar maak je de eerste zaterdag van november een foto van je Tiny Forest en deel je deze op de online community.
- Je bent bereid om als gekozen initiatiefnemer in de periode 2023-2025 de groei te monitoren en deel te nemen aan twee Nederlandse citizen science trajecten. We adviseren deelname aan de bodemdierendagen en de tuinvogeltelling. Dit houdt in dat je jaarlijks meedoet aan 2 landelijke tellingen.
Tijdpad
Datum |
Mijlpaal |
6 juli 2022 | Aanmeldingen particulieren Tiny Forest Gelderland open |
31 augustus 2022 om 12.00 uur | Aanmeldingen particulieren Tiny Forest Gelderland dicht |
1 september 2022 | Selectie particulieren bekend |
3 september tot 9 september 2022 | Thuiswerkopdracht (tijdsinvestering minimaal 6 uur) |
13 september 2022 |
Cursusdag Tiny Forest in Nijmegen (10.00 – 17.00 uur) |
15 september 2022 |
Uitbetaling voorschot subsidie |
Einde maart 2023 | Deadline planten Tiny Forest |
15 april 2023 | Uitbetaling overig subsidiebedrag of bij niet realisatie terugbetaling voorschot |
Wil je alvast aan de slag of meer lezen over Tiny Forest?
IVN heeft animatiefilmpjes en een open-source handboek ontwikkeld over de Tiny Forest plantmethode. Kijk hier de filmpjes of download hier het Tiny Forest handboek.
Wil je meer weten over Tiny Forest? Geef je op voor de landelijke Natuur in de Buurt nieuwsbrief. Ben je benieuwd naar andere activiteiten van IVN Gelderland? Neem hier een kijkje.