Mensen wandelen op een pad tussen wijnstokken met herfstbladeren in een zonovergoten wijngaard. Biodiversiteit

Wijn maken met hart voor de natuur: El Placer in Lelystad

Flevoland 15 december 2025

Een wijngaard runnen zonder pesticiden? Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael bewijzen dat het kan. Op de Groene Velden in Lelystad-Noord telen zij al sinds 2000 druiven voor biologische wijn. Hun missie: wijn die niet alleen lekker is, maar ook goed voor mens en milieu. Wat begon als een droom om samen te wonen en een kleinschalig teeltbedrijf op te zetten, groeide uit tot een voorbeeld van natuurinclusief ondernemen. El Placer laat zien dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand kunnen gaan.  

Van droom naar druiven

Toen Johan en Lidwien een halve hectare grond konden kopen, grepen ze hun kans. ‘We zochten al een plek om samen te gaan wonen en dit was een hele mooie gelegenheid om dat hier op de Groene Velden te gaan doen. Voorwaarde voor de aankoop was dat er een huis gebouwd moest worden in combinatie met het opstarten van een bedrijf. Het liefst een teeltbedrijf.’ vertelt Johan. ‘Omdat we allebei een passie voor wijn hebben, lag druiventeelt voor de hand, al was dat niet vanzelfsprekend. We wisten in eerste instantie niet of dat wel kon zonder bestrijdingsmiddelen. Gelukkig waren er net nieuwe rassen ontwikkeld die resistent zijn tegen ziekten. Dat gaf de doorslag.’  

Met hulp van vrienden plantten ze in 2000 de eerste 500 wijnstokken, een jaar later nog eens 900. Om het vak te leren volgden ze cursussen in Duitsland. En na 16 jaar van succes werd er uitgebreid met een tweede wijngaard, in Lelystad-Oost. ‘Toen wij begonnen, waren er in Nederland maar dertig kleine wijngaarden. Nu zijn het er 150 en ze zijn heel wat groter’, zegt Johan. ‘Om te kunnen blijven meedoen hebben wij toen zelf besloten een extra wijngaard aan te planten van een hele hectare’. Beide wijngaarden draaien inmiddels kostendekkend. Het meeste werk wordt gedaan door 20 vrijwilligers, waaraan Johan en Lidwien leiding en ondersteuning geven. 

Twee mensen verspreiden compost in een wijngaard tussen wijnstokken met een kruiwagen op de achtergrond.

Natuurinclusief als uitgangspunt

Voor Johan is natuurinclusief ondernemen geen keuze, maar een voorwaarde. Als het niet natuurinclusief kon, zou ik morgen stoppen. Wijn heeft een aura om zich heen van een mooi, natuurlijk product, maar wereldwijd is het een van de meest vervuilende teelten.

Bij El Placer doen ze het anders. Geen pesticiden, wel biodiversiteit. Insectenhotels, bomen rondom het terrein en plannen voor meer groen op de wijngaard zelf. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de druiven. Insecten dragen bij aan schimmelpreventie. Als ze doodgaan vallen hun chitineskeletten op de grond en op de druiventrossen en werken zo als natuurlijke bescherming. Daar wordt nu veel onderzoek naar gedaan. 

Insectenhotel met bloemen op de voorgrond in een weelderige tuinomgeving.

Behalen en behouden van een biologisch keurmerk

Vanaf dag één werkt El Placer biologisch. Dankzij de schone poldergrond kregen ze snel een Skal-licentie. Deze licentie geeft aan dat een product echt biologisch is. ‘We moesten wel uitgebreide beschrijvingen indienen van onze teeltwijze en producten.’ Nog steeds worden er jaarlijks controles uitgevoerd en elk jaar voldoet El Placer weer aan de eisen. ‘Het is wel veel administratie,’ voegt Johan lachend toe. 

De grootste uitdaging? Schimmelwering. Zonder chemische middelen is dat lastig, maar Johan is trots: ‘We zitten nu op 95% bescherming, volledig biologisch.’ Samen met andere biologische wijngaarden wisselen ze kennis uit. Zo blijven technieken zich ontwikkelen en kunnen deze in de toekomst hopelijk ook aan de gangbare wijnbouw worden doorgegeven.

El Placers trouwste klant

Op de vraag wat Johans leukste ervaring is sinds de start van El Placer, springt één verhaal eruit: Tot drie keer toe hebben we bezoek gehad van een Zwitsers echtpaar dat met een bootje het IJsselmeer overgaat als vakantie. Ik weet ondertussen dat de man van het echtpaar een doorgewinterde chemicus is. Die wil niet anders dan zuivere wijn drinken. De eerste keer kochten ze voor €300 aan wijn, de tweede keer voor €600 en de laatste keer voor €1000 wijn. Daar kunnen ze dan een jaar mee doen. Ze zijn onze grootste klant.

Een groep mensen bij een schuur met kratten vol druiven voor wijnproductie.

Van druiven naar toekomstdromen

Voor de toekomst van El Placer zelf droomt Johan van een parkachtige wijngaard waar bezoekers kunnen wandelen om te genieten van de natuur en vervolgens nog betere en gezondere wijn kunnen proeven dan op andere plekken. Zo krijgt de wijngaard een nog grotere recreatieve waarde. Ook wil hij een wijnroute opzetten. ‘Naast onze eigen wijngaarden komt er een derde wijngaard bij in Lelystad. Dat biedt kansen voor toerisme.’ 

Zijn advies aan ondernemers? ‘Natuurinclusief ondernemen is leuker, gezonder en toekomstbestendig. Ik vind het niet mooi, die roemruchte faam van wijnbouw als meest vervuilende sector. Dat past niet bij het product en daar wil ik ook niet toe behoren.’ Aspirant-wijngaarders raadt hij aan om als not-for-profit organisatie te starten. Zo wordt het een sociale activiteit. Niet alleen om wijn te kopen, maar veel meer dan dat. 

Johan oogst druiven in een wijngaard en plaatst ze in groene kratten.

Wil jij als recreatieondernemer zelf ook meer doen voor de natuur? Binnenkort starten we in Flevoland ook met het programma Natuurinclusief Ondernemen! Meld je aan voor de nieuwsbrief, of geef je interesse door via i.beukema@ivn.nl, dan ben je als eerste op de hoogte.

Ontdek meer over

Deel deze pagina