Strand vol mensen bij een meer, onder een heldere blauwe hemel. Klimaat en duurzaamheid

Van vuilnisbelt naar voorbeeldlocatie: natuurgericht ondernemen bij Restaurant Beachclub NU

Flevoland 15 december 2025

Een strand dat ooit bekendstond als rommelig is nu een plek waar gastvrijheid en natuur samenkomen. Jelbert Haagsma, eigenaar en chefkok van Restaurant Beachclub NU aan het Veluwemeer, vertelt hoe hij van een strand vol afval een voorbeeldlocatie maakte. Zijn inzet voor het schoonhouden van het strand kreeg een extra impuls nadat zijn ouders deelnamen aan de IVN-cursus Gastvrij in het Landschap. Met hun kennis en zijn eigen ambitie ontstond een missie: een plek creëren waar gasten genieten én respect hebben voor de natuur. 

Schoonmaakmissie

Op zijn zestiende begon Jelbert als hulpkok bij Restaurant Beachclub NU. Zestien jaar later is hij zelf eigenaar. Dit is een van de mooiste plekken van Nederland, zegt hij. Met uitzicht op het Veluwemeer, de polder en de kerktoren van Elburg wil hij dat gasten niet alleen genieten van het eten, maar ook van een schone omgeving. Nadat zijn ouders de cursus Gastvrij in het Landschap hadden gevolgd, raakte ook hij geïnspireerd om zelf het strand bij het restaurant schoon te houden. Die missie zet hij nog steeds voort. 

Restaurant aan het strand met omringende bomen en wolkenlucht.

Van vuilnisbelt naar schoon strand

Vroeger zeiden mensen: het strand bij NU is een grote rotzooi, vertelt Jelbert. Dat wilde hij veranderen. Hij nam het beheer van het strand, de parkeerplaats en een bomensingel op zich. Grasmaaien, bomen bijhouden en vooral afval opruimen: het hoort er allemaal bij. Zijn grootste investering? Een zandzeef achter de trekker. Daarmee haalt hij afval uit het zand, zodat het strand schoon blijft. De zandzeef zorgt voor verbaasde blikken, maar vooral voor waardering. Mensen zeggen nu dat het er zoveel netter uitziet dan vroeger. 

Ook de gemeente ziet Restaurant Beachclub NU als voorbeeld. Het schoonmaken is niet alleen een praktische keuze, maar ook een manier om gasten een betere ervaring te geven. Als het hier een rommel is, sta je 3-0 achter. Ik wil 3-0 voorstaan. Ik wil dat mensen graag weer naar het strand gaan, wandelen, genieten van deze locatie maar ook van deze omgeving. Dat is een stukje ondernemen, maar ook natuur. 

Tractor met aanhanger reinigt strand bij het water, bomen op de achtergrond.

Onderweg naar een betere toekomst

Jelbert is al ver gekomen sinds die 0-3 achterstand. Tijdens de coronaperiode bereikte het afvalprobleem een hoogtepunt. ‘Elke avond vloog er afval door de lucht, het was diep triest’, herinnert Jelbert zich. Al is het nog niet zo schoon als hij wil, toch ziet Jelbert de trend veranderen. Door de zandzeef is het strand al veel schoner dan het ooit was. Tegelijkertijd hoort bij een schoner strand ook een gedragsverandering bij recreanten. Als iedereen zijn eigen afval opruimt, wordt het strand nog schoner en kan het ook gebruikt worden voor evenementen als bruiloften en festivals. Jelbert probeert bezoekers daarom actief te betrekken: voldoende prullenbakken, vuilniszakken voor groepen jongeren en een praatje om bewustwording te creëren. Zo is Jelbert niet in zijn eentje verantwoordelijk voor het opruimen van het strand, maar doen ze het met elkaar. 

Die gedachte vormt ook de basis van zijn advies aan andere ondernemers: werk samen en kijk naar wat er mogelijk is. Jelbert zoekt actief contact met collega’s in de regio. ‘Kijk verder dan je eigen postzegeltje. Misschien lopen je buren tegen dezelfde problemen aan, dan kan je samenwerken om die problemen op te lossen. En denk in mogelijkheden.’ Hij noemt voorbeelden zoals het sponsoren van vrijwilligers die afval rapen. ‘Geef ze een lunch, laat zien dat je hun inzet waardeert. Zo wordt het een gezamenlijke inspanning.’ 

Strand met ligstoelen, mensen bij het water en bomen op de achtergrond onder een heldere hemel.

Wil jij als recreatieondernemer zelf ook meer doen voor de natuur? Binnenkort starten we in Flevoland ook met het programma Natuurinclusief Ondernemen! Meld je aan voor de nieuwsbrief, of geef je interesse door via i.beukema@ivn.nl, dan ben je als eerste op de hoogte. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina