Water

Spetterende afsluiting Kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid

Flevoland 13 juli 2023

De Flevolandse Kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid hebben zich een schooljaar lang ingezet voor hun opdracht: Flevolandse kinderen en natuur bij elkaar brengen. Deze week sloten ze hun functie als kinderdirecteur af, maar Sofie, Dani, Lieve en Lil’Me-ann blijven zich inzetten. Als echte natuurexperts gaan ze de komende weken met hun eigen klas op pad om het water rond de school te onderzoeken.

Een terugblik op een jaar als kinderdirecteur Natuur en Duurzaamheid
Het afgelopen jaar hebben kinderdirecteuren Sofie, Dani, Lieve en Lil’Me-ann verschillende activiteiten uitgevoerd om te kijken hoe het gaat met natuur en duurzaamheid in Flevoland én wat je zelf kan doen. Zo leerden ze in oktober over natuur en biodiversiteit op het Floriadeterrein. In december bracht het viertal een bezoek aan Gemaal Wortman en leerden ze over waterstanden, schoon drinkwater en veilige dijken. Afgelopen maart was de derde activiteit en werd het Upcyclecentrum in Almere bezocht. Daar zagen ze met eigen ogen wat upcycling inhoudt. Dani vond het bijvoorbeeld zonde dat al deze spullen weggegooid worden. “Ik wil alles wel meenemen naar huis om er iets moois mee te maken.”

Spetterende afsluiting
Een grote wens van de kinderdirecteuren was om nog meer in hun eigen omgeving te gaan doen. De slotactiviteit is dan ook daarop gericht. “Vandaag gaan we de Kinderdirecteuren opleiden tot slootjesonderzoeker, zodat ze dit in de komende weken ook met hun eigen klas kunnen gaan doen”, vertelt Lidewij Disbergen van IVN Natuureducatie. De kinderdirecteuren voeren een labonderzoek uit en bepalen hoe helder en zuur het water is. Daarna gaan ze in de Spettertuin in Lelystad met een schepnet op zoek naar waterdiertjes, want daaraan kan je zien of een sloot ook echt gezond is om in te leven. “Wat een leuke plek is het hier!” aldus Lil’Me-ann, “hier wil ik wel vaker heen”.

Na een gezellige en leerzame middag krijgen Lil’Me-ann, Lieve, Dani en Sofie een pakket met onderzoeksmateriaal mee voor hun eigen klas. Sofie en Lieve: “Het lijkt ons heel erg leuk om met onze klas ook een slootjesonderzoek te gaan doen. We vinden het superjammer dat ons jaar als kinderdirecteur alweer afgelopen is”.

Kinderen verbinden met de natuur
Een schooljaar lang werkten de kinderdirecteuren Natuur en Duurzaamheid aan thema’s zoals biodiversiteit, water en afval. Elk kwartaal ontmoeten ze elkaar. De ondersteuning van de kinderdirecteuren is een gezamenlijk project van Stad & Natuur Almere en IVN Flevoland. Ook in het nieuwe schooljaar geven we Flevolandse kinderen de mogelijkheid hun stem te laten horen voor de natuur. In het najaar wordt hier meer over bekend gemaakt via de website van IVN Flevoland: www.ivn.nl/flevoland.

Stad & Natuur Almere en IVN Flevoland zetten zich als non-profit organisaties in voor een groen, gezond en duurzaam Flevoland. Ons doel is om jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

Ontdek meer over

Deel deze pagina