Flevoland
Kind & Natuur
maandag21jun2021

Schooldirecteur Saskia Linschoten over de aanleg en het onderhouden van hun groene schoolplein

Basisschool Het Wilgerijs in Dronten was een van de eerste scholen in Flevoland met een groen schoolplein. Hun prachtige plein is continu in ontwikkeling. Recent is ook het terrein aan de voorkant van de school aangepakt. Voor ons genoeg aanleiding om met schooldirecteur Saskia Linschoten in gesprek te gaan over de aanleg, het gebruik en het onderhoud van dit groene schoolplein.

Als we rondkijken op het schoolplein van basisschool Het Wilgerijs worden wij daar heel vrolijk van. Het is echt een groene speel- en leeromgeving. Zo is er een struikenbosje met buitenlokaal, zandspeelplek, een speelbosje en een takkenril. Van de vrijgekomen tegels is een groot deel gerecycled en gebruikt om zitplekken of grote plantenbakken te maken. Het schoolplein is helemaal aangepakt met hulp van lokale hovenier Anno2000.

Groen Schoolplein Dronten 2

Hoe ging het aanleggen in zijn werk?

‘Wij hebben leerlingen, ouders en leerkrachten vanaf het begin betrokken bij onze plannen. Er was direct veel enthousiasme’ vertelt Saskia. Verder benadrukt ze dat een goede hovenier met veel kennis en ervaring met groene schoolpleinen erg belangrijk is voor het proces en de realisatie. ‘Samen met de leerlingen, ouders en leerkrachten hebben we de wensen in kaart gebracht. Dit verhaal zijn de hoveniers gaan uittekenen. Het bedrijf had daarbij veel aandacht voor de details en maakte keuzes die passen bij onze onderwijsvisie en wensen van de school. Het was mooi om te zien dat in het ontwerp ook echt werd meegenomen dat het gebruikt zou worden door kinderen.’ Na ongeveer een jaar was het tijd voor de realisatie. De leerlingen kregen hierin ook een actieve rol, zij hebben de hoveniers geholpen met de aanleg.

Hoe onderhouden jullie het groene plein?

De onderhoudswerkzaamheden van een groen schoolplein zijn erg afhankelijk van het soort plein. Toch waren we nieuwsgierig hoe dat bij Het Wilgerijs gaat. ‘Je zou misschien verwachten dat het meer werk is, maar in onze ervaring is het niet veel meer werk dan een regulier plein. We zijn zeker niet wekelijks bezig om alles netjes te houden.’ Daarbij geeft Saskia aan dat het ook te maken heeft met je instelling. Bij het Wilgerijs vinden we het ook niet belangrijk dat alles keurig aangeharkt is en mag het juist uitstralen dat er gespeeld mag worden. Een leuke tip die Saskia geeft, is om ook de kinderen bij het onderhoud te betrekken. Bij het Wilgerijs gaan de leerlingen in de pauze samen met de leerkrachten aan de slag. De kinderen vinden het leuk om te helpen en leren er ook van.

Groen Schoolplein Dronten 4

Saskia is erg blij met het resultaat en in het bijzonder enthousiast over de invloed van de seizoenen op het plein. ‘Eigenlijk hebben we ieder seizoen een nieuw plein. Dat is mooi om te zien en het stimuleert de leerlingen ook om op andere manieren te spelen. De leerlingen vinden het ook fantastisch om les te krijgen in het buitenlokaal.’

Groen Schoolplein Dronten 3

De tips van schooldirecteur Saskia Linschoten

  1. Kies voor een hovenier die eerder groene schoolpleinen heeft gerealiseerd en luistert naar de wensen die jullie hebben.
  2. Betrek leerlingen, ouders en leerkrachten vanaf het begin bij je plannen.
  3. Laat de leerlingen helpen bij het aanleggen en het onderhoud van het schoolplein.

Dit interview is onderdeel van de Digitale Schoolpleinsafari Flevoland, mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Flevoland.