Flevoland
(Moes)tuinen
dinsdag29mrt2022

Moestuinexpert Eloy deelt tips voor jouw tuin

Wil jij in de lente ook genieten van groenten en fruit uit je eigen tuin, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Wij interviewden moetuinexpert Eloy van www.keukenplanten.nl over zijn tips. Waar ga jij mee aan de slag?

Over Eloy

Ik ben Eloy uit Almere, moestuinliefhebber in het kwadraat en trotse eigenaar van Keukenplanten.nl, waar ik je help het lekkerste uit je eigen tuin te halen. Waar eetbare planten zijn, daar ben ik! Zo verzorg ik een alsmaar groeiende online zaaikalender met inmiddels meer dan 150 plantensoorten, inclusief handige kweektips voor iedere plant. Ik hoop het hiermee makkelijk en begrijpelijk te maken om zelf groenten, fruit en kruiden te kweken. 

Welke planten zijn geschikt voor beginners?

Wat de lekkerste keukenplanten zijn, dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Ik houd heel erg van tropisch (komkommer, meloen, kiwano), maar wie nog geen ervaring heeft kan bijvoorbeeld beginnen met:

  • Spinazie: is makkelijk te kweken en neemt weinig ruimte in. Bovendien is het heel snel oogstklaar! Bekijk spinazie kweektips
  • Radijsjes: zijn erg klein, snelgroeiend en hebben weinig verzorging nodig. Ook geschikt voor op het balkon dus! Bekijk radijsjes kweektips
  • Alfalfa: kiemgroenten zijn vaak binnen één week klaar en kweek je gewoon op water, thuis op de keukentafel. Bekijk alfalfa kweektips

Tekst gaat verder onder de afbeelding

eetbareplantenbeginners

Hoe kun je eetbare planten het beste verzorgen?

De beste verzorgingstip die ik heb is: als je heel bewust naar de natuur kijkt, dan is alles eigenlijk heel logisch! Probeer bijvoorbeeld eens met je hand naar beneden in de aarde te graven, dat is best lastig. Een plant met dikke wortels (zoals radijs, wortel of biet) moet ook veel grond opzij duwen om de wortel te laten groeien. Die zet je dus niet in een dikke kleigrond, maar in luchtige zandgrond. 

Het helpt ook om je te bedenken waar de plant vandaan komt. Op een tropische plek is het warm en de luchtvochtigheid is hoog. Daar groeien bijvoorbeeld aubergines en meloenen. In Nederland kun je deze planten het beste in een kweekkas zetten, want daar is het warm en de luchtvochtigheid is er hoog.

Ga aan de slag

Wil je na het lezen van dit interview zelf ook aan de slag met het kweken van eetbare planten in je tuin? Bekijk de actie van Eloy en vraag een gratis pakketje met moestuinzaden aan. Bekijk ook alle andere initiatieven uit Almere.

Bekijk de lokale initiatieven