Groep kinderen verzameld rond een tafel met paprika's in een krat. Gezondheid

Groep 8 van basisschool de 3Sprong leert koken met gezonde groente

Flevoland 24 oktober 2024

Afgelopen dinsdag kwamen dertig leerlingen van groep 8 van basisschool de 3Sprong in Lelystad langs bij jeugdhonk Spot om te koken met en proeven van gezond eten. Vanuit het project Van Zaadje tot Soep van IVN Flevoland leerden zij onder begeleiding van een professionele kok hoe smaakvol groente kan zijn.

Weten hoe eten op je bord terechtkomt, draagt bij aan gezonde voedingskeuzes. Vanuit die opvatting kregen de groep 8’ers in Spot een kookworkshop. Kok André van der Galiën hielp de kinderen met het bereiden van suikermais, rode biet, rammenas, sperziebonen, citroengras, aubergine en paprika. ‘De meeste kinderen worden niet direct enthousiast van deze groente, maar door het goed en gezond te bereiden reageren ze toch positief verbaasd,’ legt Van der Galiën uit. Door kinderen dit goede voorbeeld te geven, wordt de basis gelegd voor een gezonde levensstijl later in hun leven.

De kinderen kregen aan het einde van de workshop het kidsmagazine “Beleef wat je eet in Flevoland” mee, zodat ze ook thuis aan de slag kunnen met gezond eten. Dit magazine staat vol met leuke weetjes, activiteiten, recepten, puzzels en experimenten over voedselproductie in Flevoland. Kinderen worden op een speelse manier meegenomen in de productieketen van gezond voedsel. Een mooie aanvulling op de workshop dus!

Man serveert soep aan drie kinderen bij een keuken met een tropisch muurschildering.

Van Zaadje tot Soep: uniek voedselproject

IVN Natuureducatie vindt het belangrijk dat kinderen op een betekenisvolle manier kennis maken met gezonde en duurzame voeding. Met behulp van lokale partners wordt dit bij ‘Van Zaadje tot Soep’ mogelijk gemaakt voor alle kinderen van Lelystad in de basisschoolleeftijd.

Projectleider Manon van Balen: ‘Binnen het project leren de kinderen stap voor stap waar hun voedsel vandaan komt. We zijn in maart/april begonnen met een pootaardappel en nu gaan we aan de slag met het leukste onderdeel: het koken en proeven van groenten van Flevolandse bodem!’ Om de cirkel rond te maken, zullen de kinderen in november alles leren over composteren.

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst (GGD en stichting School) en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.

Man geeft presentatie aan groep mensen in keukenomgeving, met koffiezetapparaat op achtergrond.

Ontdek meer over

Deel deze pagina