Natuur & Gezondheid

Groen is gezond! Het is goed voor de ontwikkeling, verhoogt geluk en vermindert stress. Steeds meer onderzoeken onderstrepen deze positieve effecten van natuur op de gezondheid. Helaas is de afstand tussen mens en natuur nog nooit zo groot geweest als nu. IVN wil deze afstand verkleinen door jong en oud vaker in contact te brengen met de natuur. In Zeeland dragen projecten als Biowalking en de Groene Visite hier aan bij. 

De Groene Visite

De Groene Visite is een provinciaal netwerk van vrijwilligers in Zeeland die op bezoek gaan bij ouderen in verzorgingshuizen. De vrijwilligers gaan niet op pad met lege handen. Ze nemen een natuurkoffer mee die gevuld is met foto’s en natuurlijk materiaal (uit de eigen omgeving). Zo brengen ze de natuur van buiten naar binnen en bieden ze ouderen een prachtige natuurbeleving.

Lees hier meer over de Groene Visite en natuurkoffer.

Biowalking

Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional. Samen met anderen ervaart u in een veilige omgeving, zelf welke positieve invloed beweging en het buiten zijn op uw lichaam hebben. 
Om ervoor te zorgen dat de wandelingen zo effectief mogelijk blijven is het belangrijk om te weten dat een Biowalk vaak uit een serie van meerdere wandelingen bestaat. Er vinden regelmatig Biowalks plaats in Zeeland. Houd de website en de activiteitenpagina daarom goed in de gaten.  

Lees hier verder over Biowalking.

Gezonde Schoolpleinen

IVN wil natuurbeleving en bewegen in het groen makkelijk toegankelijk maken voor iedereen en zet daarom sterk in op de vergroening van de openbare ruimte. Dit doen we bijvoorbeeld door het vergroenen van schoolpleinen, zoals met het programma Gezonde Schoolpleinen. 

Lees hier meer over Gezonde Schoolpleinen. 

Grijs Groen en Gelukkig

Met het programma Grijs, Groen en Gelukkig wil IVN de komende drie jaar honderd zorgcentra vergroenen en tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren.

Lees hier meer over Grijs, Groen en Gelukkig.