Gelderland
IVN
maandag20apr2020

Een Tiny Forest in je achtertuin?

Update 26 mei: Aanmelden is niet meer mogelijk.

IVN Gelderland zoekt 15 particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin!  Doe-het-zelf, maar niet alleen, want wij gaan je helpen. De ondersteuning bestaat onder andere uit een cursus Tiny Forest-plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten, aanvullende workshops en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest. 

Waarom dit doe-het-zelfproject?

In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Er liggen ondertussen al 85, waarvan 20 bij mensen in de achtertuin. IVN Gelderland wil meer mensen enthousiasmeren en helpen om hun droom te realiseren: een eigen Tiny Forest in de achtertuin. Wij willen inwoners van Gelderland zelf in staat stellen om Tiny Forests aan te leggen. Hiermee brengen we een stukje Nederlandse natuur terug in onze leefomgeving en laten we inwoners en kinderen genieten en leren van de natuur. Aan jou de keuze: wil je 100 m2, 200 m2 of 300m2 Tiny Forest aanleggen?

Welke ondersteuning krijg je van IVN Gelderland?

 • Een 2-daagse cursus Tiny Forest-plantmethode op 14 en 15 november 2020. 
 • Een financiële bijdrage voor materiaalkosten (grondbewerking, bodemsupplementen en aanschaf boompjes).
 • Toegang tot onze online leergemeenschap Tiny Forest.
 • Cursusmap met daarin o.a. handboek plantmethode Tiny Forest en het onderzoeksrapport biodiversiteit Tiny Forest Zaandam.
 • Vier facultatieve workshops: natuuronderzoek, werken met vrijwilligers, fondsenwerving en natuureducatie in een Tiny Forest. De workshops fondsenwerving en werken met vrijwilligers vinden op 11 juli (mogelijk online) plaats. De workshops natuuronderzoek en natuureducatie vinden in februari 2021 plaats.  


Over de subsidiebijdrage

We hanteren drie subsidiebedragen. Deze bijdrage dekt ongeveer 65% van de totale kosten. Initiatiefnemers zorgen zelf voor de andere 35% van de kosten. 

 • € 1.300 bij aanleg van 100m2 Tiny Forest (eigen bijdrage €700)
 • € 1.625 bij aanleg van 200m2 Tiny Forest (eigen bijdrage € 875)
 • € 1.950 bij aanleg van 300m2 Tiny Forest (eigen bijdrage € 1050)
   

Kom ik in aanmerking? 

Wil jij een Tiny Forest in jouw achtertuin planten? Dan zijn we op zoek naar jou! Heb je geen eigen grond ter beschikking? Geen probleem, want verenigingen, stichtingen en niet-commerciële organisaties kunnen zich ook aanmelden. Belangrijk is wel dat je expliciet toestemming hebt van de grondeigenaar om voor eind maart 2021 een Tiny Forest te planten en het Tiny Forest minimaal 10 jaar mag blijven staan. 

Check: is deze regeling iets voor mij?

Hieronder vind je de belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor dit doe-het-zelfproject. Daarnaast vragen we een eigen investering in tijd en geld. Controleer daarom of je alle onderstaande vragen met ‘ja’ kan beantwoorden:

Criteria plantlocatie

 • Je hebt een stuk grond van minimaal 100m2 beschikbaar voor jouw Tiny Forest. Het gaat om eigen grond of grond waarvoor de toestemming (zwart-op-wit) al rond is.
 • Je kunt de grond  tot 1 meter diep bewerken
 • Je kunt het Tiny Forest minimaal 10 jaar laten groeien


Overige praktische criteria

 • Je kan op 14 en 15 november 2020 deelnemen aan de 2-daagse training Tiny Forest-plantmethode in Apeldoorn.
 • Je bent bereid om naast de startsubsidie (tussen €1300 en €1950) die je van ons krijgt, zelf een investering te doen om het bosje volgens de Tiny Forest-plantmethode aan te leggen. Ga er vanuit dat je naast de bijdrage die je van ons krijgt, minimaal 35% van de totale kosten zelf zal moeten bijleggen. We adviseren je graag vooraf aan de cursus over fondsenwervingsmogelijkheden.
 • Je hebt de intentie om uiterlijk 17 maart 2021 (Boomfeestdag 2021)  jouw Tiny Forest te planten.
 • Je bent bereid om als gekozen Initiatiefnemer tot maart 2021 actief deel te nemen aan een  online leergemeenschap Tiny Forest Gelderland. Je deelt een voorfoto, plantenlijst, ontwerp en informatie over jouw bodemsoort via de Tiny Forest community voorafgaand aan de aanplant.
 • Gedurende drie jaar maak je de eerste zaterdag van november een foto van je Tiny Forest en deel je deze met IVN Gelderland.
 • Gedurende drie jaar doe je mee aan de Tuinvogeltelling en de Bodemdierendagen en draag je bij aan natuuronderzoek binnen de Nederlandse Tiny Forests.
   

Tijdpad 

Datum

Mijlpaal

21 april  2020

Aanmeldingen particulieren Tiny Forest Gelderland open

25 mei 2020

Aanmeldingen particulieren Tiny Forest Gelderland dicht

2 juni 2020

Selectie particulieren bekend

11 juli 2020

Cursus (online) fondsenwerving en werken met vrijwilligers

14 en 15 november 2020

Cursusdagen Tiny Forest in Apeldoorn

februari 2021

Workshops natuuronderzoek en natuureducatie

17 maart 2021

Boomfeestdag en deadline planten eigen Tiny Forest

Wil je alvast aan de slag of meer lezen over Tiny Forest?

IVN heeft animatiefilmpjes en een open-source handboek ontwikkeld over de Tiny Forest plantmethode. Kijk hier de filmpjes of download het Tiny Forest handboek

Wil je meer weten over Tiny Forest? Geef je op voor de landelijke Tiny Forest nieuwsbrief. Ben je benieuwd naar andere activiteiten van IVN Gelderland. Neem hier een kijkje.