Groen om te doen
Natuur
dinsdag13jul2021

Doe-tip: Natuurfotografie

Fotografie is een veel voorkomende hobby onder natuurliefhebbers. Bewust bezig zijn met wat je ziet, het ‘verzamelen’ van verschillende plant- en diersoorten, ontspannen bezig zijn in de natuur. Iedereen geniet op hun eigen manier, en dat maakt het juist zo interessant. Om je (verder) op weg te helpen hebben we een aantal beginselen van natuurfotografie op een rij gezet:

Locatie

Ga doelbewust op pad en bedenk van tevoren het onderwerp dat je wil vastleggen. Er zijn talloze natuurgebieden en nationale parken in Nederland die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. En die kan je vastleggen op een manier die jij het mooiste vindt of waarin jij je wil specialiseren – bijvoorbeeld landschapsfotografie of macrofotografie. Ook dichtbij huis zijn er vaak genoeg plekken waar je kunt oefenen, bijvoorbeeld je eigen tuin of een park bij je in de buurt.

Licht

Op welk moment van de dag ga je naar buiten? Het maakt veel uit voor je foto’s wanneer je op pad gaat. ’s Ochtends vroeg is er een mystiek samenspel van dauw in de eerste zonnestralen. In de avond, rond zonsondergang, kan je prachtige warme kleuren vastleggen.

Natuurlijk is er ook verschil tussen de ene dag en de andere dag. Wil je zacht licht, ga dan op pad met bewolkt weer. Wil je meer fellere kleuren in je foto’s of spelen met het zonlicht, kies dan een dag met heldere blauwe luchten.

SPA Pure plaatjes

Compositie

Als (beginnend) natuurfotograaf ben je niet alleen; veel mensen maken foto’s in de natuur. Wil je je onderscheiden? Neem verschillende standpunten in. Experimenteer met originele hoeken, neem een foto van bovenaf of zak juist door je knieën. Bepaal wat je op de voorgrond laat zien en wat in de achtergrond opgaat. Laat jouw eigen perspectief aan de wereld zien!

Geduld

Je bent compleet afhankelijk van omstandigheden die continu veranderen. Dieren die te beweeglijk zijn en niet de poses aannemen die je graag zou willen vastleggen. Of een onverwachte bui of wolk die jouw perfecte plaatje dwarsboomt. Lukt het even niet om dé foto te maken die je in gedachte had? Neem de tijd, kijk om je heen, luister naar de geluiden van de natuur en ontspan.

Tip: Doe mee met de SPA Pure Plaatjes fotochallenge

SPA daagt je uit om bijzondere foto’s te maken en met hen te delen, zodat je kans maakt op een weekendje weg in de Ardennen! De tweede opdracht van de Pure Plaatjes fotochallenge is in samenwerking met IVN: Éen met de natuur, samen met natuurfotograaf Tomas Mutsaers.

Tomas zoekt in zijn werk naar het wonderlijke van de wereld. Hij duikt graag de natuur in en richt zich liever op het kleine dan het grote. Kenmerkend voor zijn stijl is het kosmische perspectief: ‘Ik kijk graag achter de voorgrond.’ Tomas daagt je uit om pure natuur te fotografen, waarbij je met scherpte en onscherpte speelt en een object op de voorgrond plaatst.

Meedoen? Dat kan tot en met 1 augustus 2021. Zie de SPA Pure Plaatjes actiepagina voor meer informatie.
 

Speuren & vinden - ZoekkaartenWil je weten wat je ziet?

Ontdek Nederland in 35 zoekkaarten over allerlei diersoorten, plantensoorten, stenen en paddenstoelen.

Naar de IVN webwinkel