Hetty Laterveer

Hetty Laterveer: is sinds 2005 vrijwilligster van de schooltuinen de Distelvlinder in de Tuin van Noord. Ze is tuincoördinator en onderneemt van alles om het schooltuinieren leuk te maken voor de kinderen en de andere vrijwilligers. Door het buurthuis in de Slaaghwijk is ze gevraagd of tuinvrijwilligers ook konden helpen bij de buurttuin voor kinderen. Dit heeft ze met een klein groepje nu al jaren gedaan op de woensdagmiddag. Ze ziet steeds nieuwe kansen om de kinderen van de buurttuin enthousiast te maken.

Lees hieronder het interview met Hetty:


Wat was de drijfveer om het project te starten?
Om met buurtbewoners en kinderen de wijk groener te maken. Men leert elkaar ook beter kennen. De gezelligheid van het samen bezig zijn. Proberen de betrokkenheid met de buurt en omgeving te vergroten.

Heeft het lang geduurd vanaf de tijd dat het idee ontstond totdat het project ook werkelijk gestart werd?
De start was met twee bakken van 1 meter, verdeeld in kleinere vakken waar verschillende soorten kruiden, groentes en bloemen geplant werden. Daarna zijn er struiken weggehaald en ontstond de tuin.

Zou je iets anders gedaan hebben als je nu terug kijkt?
Ik ben er pas bijgekomen nadat de 1 meter bakken al weg waren. De kinderen vinden het leuk om te helpen, maar misten in het begin de verstopplekken in de struiken.

Heb je tips voor andere mensen die een groene buurt project willen starten?
Probeer eerst voldoende gemotiveerde vrijwilligers of buurtbewoners te vinden. 

Wat is het succes van het project?
Woningbouwvereniging De Sleutels en Libertas buurtopbouwwerk werken samen met de buurtbewoners om het project tot een succes te maken. Bovendien kan ik ook gebruikmaken van wat ik geleerd heb op de schooltuinen en gebruikmaken van hoe wij het aanpakken op de schooltuin. Vandaar dat we nu ook wel projecten doen die ook op de schooltuin plaatsvinden. Dit jaar hebben we het bodemproject en slootjesproject ook hier gedaan.

Ontbrak er een ondersteuningsbehoefte ten tijde van de opstart van het project tot aan de realisatie?
Dat weet ik niet precies omdat ik er bij het ontstaan niet bij was. Maar toen ik een tijdje bezig was mocht ik van De Sleutels een offerte indienen voor wat ik nodig dacht te hebben, vorig jaar en dit jaar heeft een hovenier via de woningbouw het hek gerepareerd en perken aangelegd. Ook hebben we bemeste tuinaarde en houtsnippers voor de paden gekregen. Via het buurtopbouwwerk hebben we op burendag en met NL-doet ook nog dingen kunnen regelen. Sinds september 2013 hebben we ook een naambord in de vorm van een reuzentomaat met daarop Buurttuin ( hier heeft de wijkbeheerder van de woningbouwvereniging voor gezorgd).

Met een groene duim ben je een groene duim ambassadeur, een soort held, voel je jezelf zo?
Nee, ik vind het fijn om met kinderen bezig te kunnen zijn. Ze laten zien dat groentes en fruit niet alleen in de winkel liggen, maar ook hoe het groeit.