IVN Bomenfestival Limburg
Bomen & Struiken
vrijdag06aug2021

Weetjes over bomen...

Met dit Bomenfestival willen we publiek, jong en oud, laten ervaren wat voor betekenis een boom heeft voor de mens én voor het grote natuurweb. Zodat zij zelf ook bewuster keuzes maken en zelf bijdragen aan de biodiversiteit in hun omgeving.

Hieronder een aantal feiten over bomen met dank aan de kennis van IVN-Natuurgidsen. Wist je dat….

  • Er maar liefst 60.000 verschillende soorten bomen op aarde zijn? 
  • Bomen innig samenleven met de paddenstoelen die we symbionten noemen? Een win-winwituatie: de boom levert suikers aan de zwam en de zwam levert voedingsstoffen aan de boom. Voor een gezond bos is het daarom beter om paddenstoelen te laten staan!
  • De standplaats van de boom zijn lot bepaalt? In zijn eentje op een grasveld krijgt een solitaire boom alle ruimte om te 'shinen'. In de stad is het echter een ander verhaal. Wortelen is een uitdaging, tussen de straattegels, kabels en leidingen en in een moeilijk doordringbare bodem. Toch doet de boom zijn uiterste best om te overleven. Respect voor de stadsboom! 
  • Bomen hun bladeren in het najaar laten vallen om te voorkomen dat ze uitdrogen in de winter? In de zomer verdampt een boom namelijk vele liters water via het blad. Een volwassen populier verdampt volgens de Bomenstichting 1500 liter water per dag. In het najaar nemen bomen minder water op uit de koude grond. Dat zou niet goed aflopen, dus: hup, weg met de bladeren!
  • Herfstbladeren een mooie strooisellaag en een dekentje voor planten en insecten vormen? De meeste herfstbladeren doen er een jaar of anderhalf jaar over om te verteren. Het blad van de eik, beuk en de plataan zijn langzamer, die hebben twee tot drie jaar nodig. 
  • Je goed moet nadenken over welke boom je in je tuin plant en waar je 'm plant? Een boom planten die dichtbij je huis staat en/of groot wordt, moet snel gesnoeid worden of (in het ergste geval) gekapt. Dit is zonde, en ook geen duurzame investering in groen in je omgeving. Stimuleer mensen om bomen te planten die in het gebied waar ze wonen voorkomen (liefst inheems) of goed kunnen groeien. Daar heeft de natuur het meest aan!
  • Eén grote boom net zo verkoelend is als 10 airco's? Onderzoek van de Universiteit Wageningen uit 2011 toont dat de verdamping van vocht via de bladeren, de zogenaamde evapotranspiratie, gelijkstaat aan het vermogen van tien airco’s. Om het even helder te krijgen: dat is  zo’n 20 tot 30 kW!
  • Bomen naast bovenstaande functies ook vele andere betekenissen heeft voor mensen? Een boom wordt gebruikt als herkenningspunt, ontmoetingsplek en als een plek van bezinning. Er zijn vele bomen verbonden aan religieuze verhalen.
  • En een boom biedt voeding, beschutting, materialen voor mens en dier.