Woerden
Bomen & Struiken
woensdag14jul2021

Een Tiny Forest in Woerden!

Aankomend najaar planten leerlingen van KBS Franciscus samen met IVN Natuureducatie, gemeente Woerden, Rotary Laurium en buurtbewoners een Tiny Forest naast de school. Esther van der Werf, directeur van KBS Franciscus, wethouder Ad de Regt en Petra Schut, regiodirecteur van IVN Natuureducatie, ondertekenden vrijdag 9 juli de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van dit Tiny Forest.

Het startsein hiervoor werd gegeven door het planten van een mooie boom. De eerste tegels van het schoolplein werden door de jongste en oudste leerling van de school veruild door een boom en ook directeur Esther van der Werf en wethouder Ad de Regt hielpen een handje mee.

Wat is een Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal -een open plek in het bos- over de Nederlandse natuur. Ook is dit minibos een prettige, gezonde ontmoetingsplek voor buurtbewoners. En bovendien zorgen de bomen en struiken voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. De gewenste locatie voor dit Tiny Forest is naast KBS Franciscus op het veldje, grenzend aan het schoolplein.

Feestelijke plantdag met de school en de buurt

Het Tiny Forest wordt geplant in het aankomende plantseizoen (vanaf november 2021). Buurtbewoners worden geïnformeerd en mogen meedenken én meehelpen. Het wordt dus niet alleen een bos van de kinderen, maar ook van de buurt! Op de plantdag is iedereen van harte welkom om een handje te helpen. Wanneer deze is, wordt in het najaar bekend.

Groen schoolplein

De aanplant van het Tiny Forest is tegelijkertijd het startsein om het schoolplein te vergroenen. Lokale hovenier Geral Overbeek heeft hier samen met de school een ontwerp voor gemaakt. Er worden veel tegels ingeruild voor struiken en er komen nieuwe bomen op het plein. Natuurlijk wordt het ook een plein om te spelen én te leren. Zo bouwen de kinderen uit de buurt spelenderwijs een band op met de natuur.

Meehelpen?

Lijkt het je leuk om mee te helpen met dit Tiny Forest, dan kan dat! Bijvoorbeeld door te helpen om de buurt te informeren en enthousiasmeren, door te helpen met planten of door straks de leerlingen les te geven in het Tiny Forest. Laat het weten aan Vivian van Deel, dan kijkt zij met jou wat jij kan betekenen voor het Tiny Forest.