Paddenstoelenwerkgroep

 

Het Landgoed Bredius in Woerden is een bijzonder gebied, want er komen zeldzame kleibospaddenstoelen in vaak grote aantallen voor. De Paddenstoelenwerkgroep van IVN-KNNV Woerden inventariseert paddenstoelen in verschillende gebieden. En organiseert onder meer excursies en lezingen.

Wat doet de Paddenstoelenwerkgroep?

De Paddenstoelenwerkgroep onderneemt de volgende activiteiten:

Bijzonder Landgoed Bredius

Het Landgoed Bredius ligt in een meander van de Oude Rijn. Deze rivier heeft door overstromingen in het verleden veel klei afgezet. Toen de familie Bredius rond 1850 het gebied kocht en hier een veeteeltbedrijf begon, gaf zij het gebied een landgoedachtige uitstraling, onder andere door bomenlanen aan te leggen.

Deze inmiddels oude eiken én de kleibodem zorgen ervoor dat hier een speciale groep paddenstoelen aanwezig is: de kleibospaddenstoelen.

In Nederland en in Europa zijn dit soort gebieden zeldzaam, maar in de provincie Utrecht kennen we er een aantal. Amelisweerd is het grootste kleibosgebied in Nederland. Maar ook het Vijverbos in Harmelen, het Landgoed Linschoten en dus ook het Landgoed Bredius behoren hiertoe.

Meedoen in de Paddenstoelenwerkgroep

Als je mee wilt doen in de Paddenstoelenwerkgroep van KNNV en IVN Woerden, ben je van harte welkom. Je kunt je aanmelden bij de contactpersoon.

Contactpersoon

Anja Knijff: 06-10712345, anjaknijff@hotmail.com