Symposium Bijen, bermen, biodiversiteit

Symposium Bijen, bermen, biodiversiteitIVN Westerveld organiseerde op 9 en 10 juni 2017 een tweedaags symposium ‘Bijen, bermen en biodiversiteit’ voor meer dan 250 deelnemers.  Met dat symposium wilde IVN Westerveld een bijdrage leveren aan verbetering van de leefomstandigheden van bijen. Niet alleen de honingbij, maar alle wilde bijensoorten. We hebben daarbij de nadruk gelegd op de rol die bloemrijke wegbermen daarbij konden spelen.

Inspirator en keynote speaker van het symposium was de internationaal vermaarde onderzoeker en hommel kenner Dave Goulson, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Sussex.Hij zet zich in voor behoud van de
bijen in binnen en buitenland.

Goulson maakt zich zorgen over de teruggang van niet alleen de honingbij, maar ook van de 257 andere wilde bijensoorten die in ons land voorkomen. In zijn presentatie gaf hij een haarscherpe analyse van de diverse oorzaken van deze teruggang in bijen: Het landschap, en met name het agrarisch landschap,  verarmt. Er is minder voedsel voor bijen en hommels. Er zijn ziektes, denk aan de varroa-mijt. En insecticiden, met name de neonicotinoïden, zijn een belangrijke oorzaak voor de teruggang in aantallen bijen.

 

Presentaties en aanvullende informatie