Tussen Maarssen-dorp en Oud-Zuilen ligt aan de Vecht de monumentale boerderij Vrijhof Oostwaard waarbij in 2015 een voedselbos werd aangelegd. In 2021 gaat er een moestuin aangelegd worden met groenten geteeld volgens biologisch principe (Skal gecertificeerd). De moestuin zal worden omgeven door een haag met eetbaar fruit. En er komt ook nog een landwinkel.
Voor2021 heeft het bestuur van IVN Vecht & Plassengebied € 1000,- toegekend voor de aanleg van de eetbare haag rond de moestuin. In dit project gaan we als IVN participeren met een aantal activiteiten.
De eigenaren Hans en Saskia Peek- van den Bosch zijn heel enthousiast en gedreven mensen en zijn super blij met de samenwerking met het IVN en de honorering van het W.F. de Winterfonds.
De geschiedenis van Oostwaard gaat tot eind 12e eeuw terug, toen het een kloostervrijhof was van de St. Stevensabdij van het Utrechtse Oudwijk. Nu worden bij Vrijhof Oostwaard ook nog schapen gehouden. Naast het voedselbos, moestuin en landwinkel zal het in de toekomst (na verbouwingen) de mogelijkheid gecreëerd worden voor lezingen, cursursen en vergaderingen. Dus dat biedt mogelijk voor het IVN ook kansen. Wij verheugen ons op de samenwerking met Vrijhof Oostwaard!
In februari en maart van 2021 gaan we extra activiteiten beleggen met een groep kinderen en een paar begeleiders om de aanleg van eetbare haag te realiseren. Hiervan maken we voor het IVN een film van de ontwikkeling van de moestuin, als soort vier-seizoenen gebied. We hebben al een IVN wildplukclub, bestaande uit natuurgidsen Elke Rabé en Iemy Brand. In de toekomst willen we graag bij Oostwaard workshops gaan geven.
In september organiseren wij een Fête de la Nature event waarbij we de activiteiten afsluiten met een wildpluk high tea bij Oostwaard. Naast educatieve activiteiten op die dag, zal er ook door jong en oud in de moestuin en voedselbos gewerkt worden.
In 2015 zijn er op 2,5 hectare biologisch grasland 15.000 vruchtdragende bomen en struiken aangeplant; wel 200 soorten. De kok van restaurant DeZusters van Doornburgh heeft hier ook wel eens geoogst voor zijn gerechten. Najaar 2020 hebben we o.a. de volgende bomem en stuiken gespot: granaatappel, olijfbes, de Paw Paw boom, Japanse walnotenboom, nashi-peer, vlierbes, szechuanpeperboom, duindoorn, Judasboom, vijgenboom, honingbes, chinese kwee, Chinese Mahonie (bijgenaamd franse uiensoepboom), winterharde citroen, aardbeiboom, amandelbomen,
Anna Pauwlona boom, pecannootboom, herfstframboos, hazelaars, ‘touw’plant, Japanse dwergkwee. Hele spannende bomen allemaal; uit Nederland maar ook van plekken op wereld met dezelfde breedtegraad als bij ons.