De Euleteul juli 2023

Stein 23 juli 2023

                        Nieuwsbrief “De Euleteul” juli 2023

Hierbij willen wij iedereen bedanken die ons de afgelopen 50 jaar gesteund hebben. Vooral de véle vrijwilligers, die duizenden uren, voor onze mooie natuurvereniging en prachtige Heemtuin, actief waren en zijn!
Daarom heeft de koning ons de Koninklijke Erepenning toegekend en daar zijn we bijzonder trots op. Een kroon op ons jubileumjaar!
 

Een korte terugblik op enkele activiteiten van de afgelopen periode

Natuur- en Cultuurwandeling van woensdag 21 juni
Tijdens deze vrij vlakke wandeling genoten de wandelaars van mooie dorpjes en vergezichten.
Het weer was goed, máár met een temperatuur van 27 graden was het wandelen toch wel even afzien. Ondanks enkele donkere wolken en de hoge temperatuur hebben de wandelaars deze 15 km lange wandeling tóch tot het einde uitgelopen. Iedereen had voldoende drinken bij zich en er werden meerdere korte pauzes ingelast. Hulde aan de wandelaars die toch deze uitdaging aangegaan zijn.

                                                                                                                                        Foto: Toine Hermans

Slootjesdag op zondag 11 juni. Speciaal voor de jeugd.
Op zondag 11 juni gingen we weer samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdag.
De poorten van onze Heemtuin stonden weer open, waar we samen met de kinderen weer beestjes zochten in het water afkomstig uit de vijvers in onze tuin.
Het werd een warme, maar óók een spannende zondagmiddag, waarbij weer enthousiast gevist werd naar alles wat er in de vijvers te vangen viel. Zoals slakken, salamanders, kikkers, stekelbaarsjes, enz.

Foto: Jan Janssen
Na afloop gingen de kinderen en hun (groot) ouders weer, enthousiast over wat ze gevangen hadden én met een mooie attentie van – IVN Stein 50 jaar-, huiswaarts.

Wat staat er de komende tijd op ons programma?

IVN Stein staat in juli op de weekmarkt in Stein
Zoals reeds eerder vermeld in onze nieuwsbrief van mei, staan onze natuurgidsen, in het kader van 50 jaar IVN Stein, op woensdag  12, 19 en 26 juli met een stand op de markt.
De bedoeling hiervan is om bezoekers kennis te laten maken met IVN Stein én het werven van nieuwe leden en vrijwilligers voor onze natuurvereniging.
Daarnaast kunnen geïnteresseerden informatie krijgen over IVN in de vorm van promotiemateriaal.
Er is tevens gelegenheid om onze eigen gemaakte nestkastjes, honing van onze imker Wim Smeets en diverse zoekkaarten te kopen.

Het wandelteam heeft besloten om in de maand juli geen Natuur- en Cultuurwandeling te organiseren.

IVN Wandelteam.
Wil Pisters: 0620697739
Toine Hermans: 0641062800

IVN Stein is op zoek naar nieuwe bestuursleden
Daarom verzoeken wij onze leden om een taak in het bestuur te overwegen, óf in je netwerk onze oproep uit te dragen.
Het bestuur zorgt ervoor dat de vereniging blijft draaien!
Kom voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek langs, of mail ons op infoivnstein@gmail.com

Daarbij zijn wij op zoek naar leden die af en toe willen meehelpen tijdens de werkzaamheden in onze Heemtuin. Hiervoor heb je geen speciale kennis nodig. Onze medewerkers helpen je graag!
Wij werken op dinsdag- en zaterdagochtend van 10 tot 12 uur en daarna drinken we samen gezellig een kop koffie of thee.
Wil je meehelpen, kom dan gerust langs op een van deze dagen of mail ons via ons e-mailadres: infoivnstein@gmail.com

Wist je dat
Boterkuipjes uit België mogelijk gevonden zullen worden op de Noorse Kust?
Sylvia Spierts-Brouwers schudt een afvalzak leeg op de grond. Zo’n veertig Belgische en Nederlandse vrijwilligers hebben bij de plek waar het riviertje de Berwijn uitmondt in de Maas, in de Belgische Voerstreek net over de grens ten zuiden van Eijsden, een paar uur zakken vuil geraapt.
Spierts, projectleider bij IVN Natuureducatie, heeft hen gevraagd boterkuipjes en de deksels daarvan apart te houden. Verspreid over de grond ligt nu een variëteit aan merken: Elle & Vivre, Ballade, Arias, Carlsberg, het huismerk van Albert Heijn.

Foto: Dieuwertje Bravenboer

Op één kuipje staan Hebreeuwse lettertekens.
Hoe exotisch de verzameling ook mag lijken, ze zijn allemaal afkomstig van één plek.
Spierts pakt een aantal kuipjes op en toont de code. ‘BE’ voor België, gevolgd door een nummer.

De combinatie van die letters en cijfers staat voor de Société des Beurres Corman, een grote zuivelfabriek. „Dan weet je dat ze zijn meegevoerd tijdens de zomeroverstroming van bijna twee jaar geleden.” Opeenvolgende waterstijgingen in de loop van de nacht maakten dat ook een beschermingsdijk en een nevengeul niet meer volstonden om het water uit de fabrieken te houden. De schade was groot. Duizenden boterkuipjes stroomden door de Vesder-vallei (waar tijdens de watersnood 38 doden vielen en grote verwoestingen werden aangericht) richting de Maas in Luik. Van daaruit ging het met de snelle stroming van dat moment in rap tempo richting Nederland, waar de rivier even ten zuiden van Eijsden de grens passeert.

De boterfabriek bleef lange tijd buiten bedrijf. De overstroming zorgde voor botertekorten in de Belgische supermarkten.
De weggestroomde kuipjes belandden niet alleen op Limburgse Maasoevers, maar ook verderop. Vrijwilliger Jos van den Heuvel vaart met de fluisterboot Skòn Skip tussen Ravenstein en Empel (bij Den Bosch) om daar de rivier en haar onmiddellijke omgeving op te ruimen. „Met lange stokken prikken en vanaf de sloep en op de oevers.”
Tussen alle afval, opmerkelijk veel rond recreatiehavens, vonden Van den Heuvel en zijn mede-vrijwilligers vorige jaren overal boterkuipjes. „Een aantal zou ik niet durven noemen, maar het waren er zeker meer dan duizend, alleen al in het door ons bestreken gebied.
Nu vinden we er nog sporadisch een.”

Dat tijdens de opruimmiddag in de Voerstreek nog zoveel kuipjes worden gevonden, komt volgens Spierts doordat op deze plek sinds juli 2021 nog niet eerder is schoongemaakt. „Op plaatsen waar dat wel is gebeurd, vinden we nu voornamelijk dekseltjes. Kuipjes, die onderweg zijn volgeraakt met modder, plantresten of ander afval, vinden we niet eens meer terug.
Die zijn gezonken en liggen nu ergens op de rivierbodem.”

De boterkuipjesgolf doet denken het overboord slaan van een container met speelgoeddieren tijdens een storm op de Grote Oceaan op 10 januari 1992. Bijna 29.000 stuks gingen het water op: gele badeendjes, rode badbevers, blauwe badschildpadden en groene badkikkers. Ze werden in de jaren die volgden op verbazingwekkend veel en ver van elkaar verwijderde plekken gevonden.
Het leerde wetenschappers enorm veel over de oceaanstromen en de verbindingen tussen verschillende zeeën. De boterkuipjes met hun aanwijsbare herkomst kunnen meer duidelijk maken over dat plastic afval.

Bij de opruimactie bij het uitmonden van de Berwijn in de Maas constateert Spierts: „Veel van wat we terugvinden op de rivieroevers is via dochterbedrijven te herleiden richting een stuk of zeven grote multinationals op het gebied van voeding en cosmetica. Ondernemingen van het  kaliber Unilever en Johnson & Johnson. Maar die kunnen weer wijzen naar consumenten als degenen die het afval in het watersysteem laten belanden.”

Een klein deel van de kuipjes gaat mogelijk de hele Maas door en belandt in de Noordzee.
Afgaande op de stroming vanaf de riviermonding sluit Spierts niet uit dat ze op den duur ook op de Noorse kust zullen worden gevonden. Ook daar zal de code duidelijk maken dat hun reis begon op de oever van de Vesder.

Spreuk van de maand

In elke wandeling in de natuur krijgt men veel meer mee dan men denkt!


Foto: Natuurmonumenten

 

 

Deel deze pagina