Kalkflora

Kalkflora (12)

Mergel vindt men in Nederland zowel bij Winterswijk als in Zuid-Limburg aan de oppervlakte. De mergelafzettingen stammen grotendeels uit de krijtzee van 70 – 120 miljoen jaar geleden. De Zuid-Limburgse mergel wordt vanouds als bouwmateriaal benut, maar is in onze tijd vooral van belang als meststof en voor de cementfabricage. Vak met mergel verward wordt de zachte korrelige kalksteen, die ook deel uitmaakt van de Limburgse krijtafzettingen en algemeen turfkrijt wordt genoemd. U treft op deze kalkflora onder meer de volgende planten aan: pijpbloem, cypreswolfsmelk, eenbes, gele anemoon, kranssalomonszegel, struisvaren, zenegroen, gevlekte orchis, vrouwenmantel en wilde marjolein.

paris is ook nog gelijk is aan de naam van de Trojaanse prins Paris, die de Miss World van ruim 3000 jaar geleden mocht schaken, is mooi meegenomen. Want de plant, en/of de bes, geldt o.a. als een aphrodisiacum = een liefdesverlangen opwekkend middel. Het zou heel goed kunnen dat de godin van de liefde, Aphrodite, Helena op slinkse wijze een drankje, geprepareerd van de eenbes, heeft toegediend om het Paris, als dank voor bewezen diensten, extra  gemakkelijk te maken. Misschien dat daarom in het Engels de eenbes de naam heeft gekregen: Herb Paris = Pariskruid of True-lover’s Knot = liefdesknoop.
De hele plant is giftig, werd vroeger aangewend tegen besmettelijke ziektes (pestbes) en vindt tegenwoordig nog toepassing in de homeopathie.
Voordat u na de eenbes rechts afslaat richting vijvers ziet u op perceel 9 nog twee boompjes. Dat zijn

Mispels (mespilus germanica)

Zo rot als een mispel! Die uitdrukking kent u vast wel. Maar wist u dat een mispel pas wanneer ze rot is, ook rijp is?
Op verschillende plaatsen in de Heemtuin staan mispels, met of zonder stekels. In de maand mei bloeien ze met talrijke alleenstaande witte bloemen. Deze worden na bestuiven door o.a. bijen opgevolgd door typisch gevormde eetbare bruine vruchten. Ze worden bij voorkeur geoogst in november, als het al een paar keer gevroren heeft. Het best smaken ze als u ze uitknijpt en de smurrie direct in uw mond belandt. Mmm, lekker! – en het is nog goed voor de stoelgang ook.