Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een landelijke actie waaraan tientallen gemeenten, waterschappen en andere organisaties deelnemen. Doel is minder verharding en meer groen(e natuur) in tuinen en daarbuiten. Meer groen betekent dat neerslag (regen, sneeuw, ijzel en hagel) gemakkelijker weg kunnen zakken in de bodem Dat betekent onder andere minder wateroverlast maar het is ook een manier om goed om te gaan met zoet water want, hoe vreemd het misschien ook klinkt, sommige delen van Nederland hebben te maken met verdroging! 

Wat kunt u zelf doen:

Tuinspreekuur
Je wilt je tuin vergroenen, maar hoe doe je dat?
Iedere maand wordt er in de Duurzaamheidswinkel een tuinspreekuur gehouden waar je met deze en andere vragen terecht kunt bij de groen-/ tuindeskundigen Liezeke Bianchi en Ab Oosterhof: samen weet je meer! Informeer in de Duurzaamheidswinkel naar data en tijden. 
Je kunt zo binnenlopen, het tuinspreekuur is gratis. 

Tuinpakket
Voor wie dat wil is er een tuinpakket te koop voor euro 14,95. In het pakket zit een fruitstruik (zelfbestuiver, appel of peer), 20 liter potgrond en vier aardbeiplanten. Er zijn twee ‘acties’: de eerste half april 2018 en de tweede in november 2018.

Waarom Operatie Steenbreek:

Het grondwater in Nederland, zeker in het westen van ons land, wordt steeds zouter. Dat betekent dat we zuinig moeten zijn op zoet water en neerslag ís zoet water. De meeste planten en dieren en zéker mensen hebben zoet water nodig om te kunnen leven.

En meer groen(e natuur)? Nu is Lelystad de groenste gemeente van Nederland, per inwoner hebben we hier het meeste groen in de directe woonomgeving, zeg maar ‘naast de voordeur’, maar het kan altijd nog groener en natuurrijker. Groen is noodzaak voor dieren, het levert bescherming, beschutting en voedsel voor tientallen diersoorten waarvan de vogels en vlinders misschien wel de meest opvallende zijn. Moet je je voorstellen dat er geen groen meer groeit in de stad! In een groenloze stad kun je niet leven (in de algemene Operatie Steenbreekfolder vind je meer informatie over nut en noodzaak van groen).

Wist je dat er in een groene tuin tientallen diersoorten leven? De meeste vallen nauwelijks op omdat ze zo klein zijn, maar ze zijn er wel. Sommige dieren, zoals vogels en vlinders, komen meestal even op bezoek, andere dieren worden in een groene tuin geboren, leven er en gaan er ook weer dood.

Groene verenigingen


Ook gemeente Lelystad doet mee aan deze actie, maar vooral de ‘groene verenigingen’ in Lelystad organiseren (samen met de gemeente), allerlei activiteiten in 2018.
 
Wie zijn die groene verenigingen?

 

Wat staat er te gebeuren in Lelystad?

 

Brochure
Er is een brochure met tips samengesteld. Je kunt die afhalen bij de bieb, in de Ruiltuin en de Duurzaamheidswinkel (oude postkantoor). Of download de folder: Folder Operatie Steenbreek

Maandtips
Iedere maand kun je gebruik maken van de maandtips, die je kunt vinden op de websites van de groene verenigingen. Geen ingewikkeld gedoe waarvoor je weken aan de slag bent, maar gemakkelijk toepasbare tips waar je direct plezier van kunt hebben. Heb je geen computer? De tips kun je ook afhalen in de Duurzaamheidswinkel en in de Ruiltuin. 

Zorg dat je alle informatie bij je hebt die nodig is zoals de bezonning van je tuin, waar ligt verharding en wat is eventueel al groen, je weet wat je wilt (maar weet niet hoe je dat het beste kunt doen) enzovoort. 

Hoe kom je aan zo’n pakket?
Maak euro 14,95 over naar banknummer NL55 INGB 0003 7487 59 ten name van IVN afdeling Lelystad onder vermelding van ‘Tuinpakket’. Bestellen kan tot 31 maart, afhalen van 13 – 21 april tijdens openingsuren  bij Plantencentrum Ruud en Dory Stempher, Groene Velden 49. Daar ligt ook een plantinstructie voor je klaar. NEEM JE BETALINGSBEWIJS MEE, ZONDER BETALINGSBEWIJS KUN JE GEEN PAKKET AFHALEN! 

Flevopost
Iedere maand staat er een stukje met informatie over Operatie Steenbreek in de Flevopost op de pagina Stadmakers.

Marktkraam
De groenverenigingen staan een paar keer tijdens de Operatie Steenbreek met een kraam vol informatie op de zaterdagmarkt en op de plantjesmarkt in april.

Met jouw hulp wordt Lelystad nóg een beetje groener en dat is goed voor alles en iedereen!
SUCCES!